Close

Gulyás: A politika munkája itt véget ért

Befejezte feltáró munkáját a 2002-2010 között elkövetett jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság. A testület által feltárt tényeket Gulyás Gergely, az albizottság elnöke összegezte kedden a Parlamentben. 

Gulyás kifejtette: az albizottság munkáját egy sor tényező nehezítette; jelesül az ügyek elévülése és azon ügyészségi állásfoglalások, melyek már nem vizsgálhatók felül.

Azonban a bizottsági meghallgatások során több ügyben is olyan új tények merültek föl, melyek még el nem évült katonai bűncselekmények gyanúját vetik föl, és amelyek a nyomozás elrendelésére, illetve bizonyos esetekben a gyanúsításra is alapot adnak. Ezek közül a fideszes képviselő három ügycsoportot emelt ki.

Az albizottság álláspontja szerint Bene László volt országos rendőrfőkapitány vallomása alapján a szolgálatra, fegyelemre, illetve a közbiztonságra jelentős hátránnyal járó előljárói intézkedés elmulasztásának bűntette vagy a hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás egyértelműen megállapítható – szögezte le a politikus.

Az akkori országos rendőrfőkapitány a TV-ostrommal kapcsolatos rendőri intézkedések jogszerűségének megállapítására vizsgálatot rendelt el, azonban annak ellenére, hogy az ún. Ignácz-jelentés több esetben állapította meg bűncselekmények, illetve fegyelmi vétségek alapos gyanúját, később nem indult vizsgálat a visszaélések feltárására – jegyezte meg Gulyás.

Hozzátéve: e vizsgálatok és feljelentések elmulasztása vezetett oda, hogy a felelősségre vonások, illetve a történtek feltárása elmaradt.

Az azonosítószámok hiányával kapcsolatban a képviselő elmondta: felmerültek olyan bizonyítékok melyek alapján – a katonai ügyészség álláspontjával szemben, – az azonosítók hiánya tényleges hatással lehetett a szolgálatra és fegyelemre az intézkedő rendőrök körében. A rendőrök jogsértéseinek tömegessége felveti az összefüggést – fűzte hozzá Gulyás.

Az albizottság elnöke kifejtette, hogy Rudi Zoltán vallomása alapján a TV-ostrom idején a rendőrség nem gondoskodott a televízió alkalmazottainak biztonságáról, így felmerül, hogy a főrendőrök előljárói intézkedést mulasztottak el megtenni. Ez felveti Lapid Lajos és Gergényi Péter felelősségét is.

A nyomozás lefolytatása és a bűncselekmények minősítése, illetve az elkövetők nevesítése valamennyi esetben az ügyészség hatáskörébe tartozik. Ezt az albizottság szívesen elősegíti azzal, hogy a több ezer oldalas iratanyagot kérésükre rendelkezésre bocsájtja – emelte ki a politikus. Közölte: folytatja munkáját a Balsai István, a 2006. őszi rendőri intézkedéseket vizsgáló miniszterelnöki megbízott vezette csoport is.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top