Close

Mobilra telepíthető alkalmazás segíti a siketeket a Kossuth téren

Az Artklikk Kft. alkalmazása, a mobilra telepíthető jelnyelvi videó segít a fogyatékossággal élők akadálymentesítésében. Elsőként a Kossuth téren érhető el az alkalmazás, ahol speciális táblák jelzik, hogy a Kossuth téren mely nevezetességek akadálymentesítettek. Ezt az alkalmazást csak egyszer kell letölteni a mobiltelefonra, és a legközelebb eső nevezetesség képe megjelenik a telefon képernyőjén menüelemként, ott kiválasztással lehet megtekinteni a jelnyelvi videót. Az ötletnek Kósa Ádám, EP képviselő is örült, jelnyelvvel közvetítette véleményét. Az ötletet üzleti oldalról az Mobilitás és Multimédia Klaszter segítette. 

A fogyatékossággal élő embereknek nyújt segítséget a 2005-ben alakult, magyarországi Artklikk Kft új alkalmazása, a mobilra telepíthető jelnyelvi videó. Ez a világon egyedülálló letölthető alkalmazás, elsőként a Kossuth téren jelenik meg. A Kossuth téren a Parlament, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium és a Néprajzi Múzeum környékén speciális táblák hívják fel a figyelmet az alkalmazásra. A tér nevezetességeiről tudhat meg többet a siket ember, ha igénybe veszi az alkalmazást. Csak egyszer kell letölteni, telepíteni a mobilra, és az információk máris megjelennek a mobiltelefonon, melyek az úgynevezett QR CODE-on keresztül történnek. Az alkalmazás segítségével így a legközelebb eső nevezetesség képe a telefon képernyőjén megjelenik, mint menüelem, kiválasztásával pedig megtekinthető a jelnyelvi videó. 
Kövécs András az Artklikk Kft. stratégiai vezetője szerint a platform segítséget nyújt az infokommunikációban. „Mivel mind a mai napig megoldatlan probléma az akadálymentesítés a fogyatékossággal élő emberek számára, ezt a hiányosságunkat szerettük volna foltozgatni”, mondta Kövécs. Közvetlen problémának azt tartja, hogy „nem állíthatunk oda minden siket mellé egy-egy jelnyelvi tolmácsot”.   
 
 
Az alkalmazásnak Kósa Ádám, EP képviselő is örült. A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének elnöke (SINOSZ), jelbeszéddel közvetítette véleményét, miszerint „egyértelműsíteni kell, hogy a siketek számára nem a magyar az elsődleges nyelv, hanem a jelnyelv”. Továbbá azt is mondta, hogy „a fogyatékossággal élőknek biztosítani kell a teljes körű akadálymentesítést, és máig az infokommunikációs részlegen erre egyáltalán nem látszott törekvés. Az Artklikk által fejlesztett telefonos alkalmazás mobilizálhatóbbá teheti a siket embereket”. 
Lemák Gábor, a Mobilitás és Multimédia Klaszter menedzsere üzleti oldalról segítette az Artklikk ötletét, majd projektjét. Az MMKlaszter a hazai infokommunikációs cégeket fogja össze, eddig 16 projektben segédkezett, összesen 6 milliárd forint értékben. Lemák Gábor szerint nem az ötletekkel van a baj, hiszen abból van bőven, sokkal inkább pénz kérdése a megvalósításuk. Az innovációs klaszter 70 tagot számlál, ennek képviseletében Lemák elmondta, hogy „előreláthatólag egy év kell ahhoz, hogy megjelenjünk a nemzetközi színtéren is ezzel a projekttel, hogy utána büszkén mondhassuk el, igazi siker sztorit tettünk le az asztalra”. 
Az Artklikk Kft. már a jövőbeli projekteken gondolkozik, bízik abba, hogy az MMKlaszer és a SINOSZ szintén támogatni fogja a további fejlesztéseit. A mobilalkalmazással intézmények és orvosi rendelők is akadálymentessé válhatnának. Ha külföldön is lesz igény a helyszínek jelnyelvi feldolgozására, akkor ez az akadálymentesítési folyamat átívelhet az országhatárokon. 
Forrás: Közelkép 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top