Close

Orbán Viktor a kínai kormányfővel tárgyal a hétvégén

Orbán Viktor miniszterelnök péntek este három napos hivatalos útra Kínába utazik Ven Csia-pao kormányfő meghívására, akivel tárgyalást is folytat.

A kormányfő találkozik a sanghaji kormányzóval, meglátogatja a világkiállítás több közép-európai pavilonját, beszédet mond a világkiállítás záróeseményén, és több kínai nagyvállalat meghívásának is eleget tesz – írja közleményében Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.

„Jobb város jobb élet”

A sanghaji világkiállítás május elsején nyílt meg. A kínai média arról számolt be, hogy október végére 70 millió fölé emelkedett a világkiállítás látogatóinak száma.

Az expón országok, térségek és városok mutathatják meg zenei, képzőművészeti, illetve szórakoztató és tudományos programjaikat. Az esemény fő mottója a „Jobb város jobb élet”, a bemutatók között ezért sok helyütt szerepel a városépítészet és a környezetvédelem összefonódása. A csaknem hat hónapos eseményt idáig is nagy számban látogatták a világ több országából érkező állami vezetők és gazdasági delegációk.

Magyarországon több tízezres kínai kolónia él, amely a legnépesebb Közép-Európában. A magyarországi rendszerváltás után először 2003-ban került sor kormányfői látogatásra, amikor Medgyessy Péter magyar miniszterelnök Pekingbe utazott. Ezt követően Gyurcsány Ferenc kormányfő háromszor is ellátogatott hivatali ideje alatt az ázsiai országba.

(MTI-fidesz.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top