Close

Az uniós elnökség teendőiről tárgyalt Navracsics

A jövő évi soros magyar és lengyel uniós elnökség teendőiről egyeztetett pénteken Varsóban Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter.

A politikus elmondta, hogy vendéglátójával, Krzysztof Kwiatkowskival ismertette a soron következő magyar elnökség kiemelt feladatait. Céljuk az volt, hogy találjanak olyan közös pontokat, amelyek révén a két egymást követő európai uniós elnökség egész éven át együtt tud működni. Ebbe a körbe tartozik az alapjogok védelme, európai szabályozása, illetve elmélyítése. Ide sorolható az adatvédelem kérdésköre is.

Hasonlóképpen elsőbbséget élvez a két ország számára az Európai Unió további déli bővítése, Horvátország, Szerbia európai uniós csatlakozása, valamint a schengeni övezet kiterjesztése Romániára és Bulgáriára.

A miniszterek emellett tárgyaltak néhány olyan kezdeményezésről, amely a lengyel-magyar kapcsolatokat tenné mélyebbé. Szó esett egy szakmai ösztöndíj-programról is. Ez a két igazságügyi tárca között tenné lehetővé, hogy fiatal szakemberek szakmai gyakorlatként töltsenek el három hónapot Lengyelországban, illetve Magyarországon. Más hasonló kezdeményezések is felmerültek. Ezek elsődlegesen azt a célt szolgálják, hogy a két ország igazságüggyel foglalkozó szakemberei jobban megismerjék egymást.

További szakértői cserék lennének a jövő évben a magyar európai uniós elnökség időszaka alatt, és egy konferenciát is terveznek az alkotmányozásról, amelynek Budapest adna otthont – mondta végezetül Navracsics Tibor. A két miniszter délután Varsóban koszorút helyezett el az 1956-os magyar forradalom emléktáblájánál.

(MTI-fidesz.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top