Close

Orbán a leginkább, Gyurcsány a legkevésbé alkalmas politikus

Az önkormányzati választások után egy hónappal is jelentős a kormánypártok támogatottsága – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb, a Heti Válasznak készült országos közvélemény-kutatásából.

Az adatok szerint a potenciális szavazók 60 százaléka a Fidesz-KDNP pártszövetséget támogatja. Az MSZP ebben a körben 24, a Jobbik 12, a Lehet Más a Politika két százalékon áll.

Az összes megkérdezett körében a kormánypártokat 52 százalék támogatja, a szocialisták 16, a Jobbik 8, az LMP pedig két százaléknyi voksra számíthatna.

A kormányintézkedések közül a válságadók bevezetését a válaszadók 68 százaléka, az egykulcsos személyi jövedelemadó tervét 65 százaléka támogatja.

A megkérdezettek 86 százaléka szerint a kormány megállta a helyét a vörösiszap-katasztrófa kezelésében. A kárfelelősség kérdésében a kormányfő által megfogalmazott irányokat helyesli a túlnyomó többség: a megkérdezettek 31 százaléka gondolja, hogy az államnak hozzá kell járulnia a helyreállításhoz, 89 százalékuk pedig ezt teljes egészében az alumíniumgyártó számlájára írná. A válaszadók 87 százaléka szerint a kormánynak a veszélyhelyzetben joga volt, és máskor is joga lenne beavatkozni egy cég irányításába és tulajdonviszonyaiba.

A tíz legismertebb politikus közül Orbán Viktor miniszterelnököt tekintik a leginkább alkalmas politikusnak, Gyurcsány Ferencet a legkevésbé alkalmasnak. Az ellenzéki politikusok továbbra sem tudnak megfelelő kormányváltó erőként mutatkozni.

A Nézőpont Intézet október 18-a és október 21-e között, 1000 ember megkérdezésével készítette a reprezentatív kutatást.

(InfoRádió)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top