Close

Jelenlegi formájában kockázatos a nyugdíjrendszer

Egyéni számlákon tartják majd nyilván az állami nyugdíjrendszerbe át-, illetve belépők pénzét, ezen már az első Orbán-kormány dolgozni kezdett – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott. Selmeczi Gabriella hozzátette: a számlán szerepelni fog, hogy annak tulajdonosa mikortól dolgozik, mennyi a szolgálati ideje, és mennyi járulékot vontak le a foglalkoztatása után.

 

Nem a befizetett pénzt, hanem a rá eső vagyonelemet viszi magával az az állampolgár, aki a magánnyugdíjpénztári rendszerből visszalép az államiba – mondta a nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott.

Selmeczi Gabriella hozzáfűzte: ennek egy része állampapír, ami egyből bekerül a rendszerbe és csökkenti az államháztartási hiányt, az egyéb pénzpiaci eszközök pedig várhatóan külön alapba kerülnek majd.

Az örökölhetőségről szólva a politikus elmondta: annak elve az állami rendszerben most is megvan, hiszen ha valaki meghal, a házastársa jogosult özvegyi nyugdíjra, a gyermeke pedig árvaellátásra. Hozzátette azonban, hogy a kérdésről azután tud majd többet mondani, hogy a kormány megalkotja a részletszabályokat is.

Arra a kérdésre, hogy miért a részletek kidolgozása előtt fogadták el a változtatásokat, Selmeczi Gabriella úgy válaszolt: hivatalba lépésekor a kormány azzal szembesült, hogy a pénztárak – és így a pénztártagok – jelentős veszteségeket szenvedtek, ezért határozott úgy, hogy átmeneti időre biztonságba helyezi a befizetéseket, addig, amíg a rendszert nem stabilizálja.

A miniszterelnöki megbízott hangsúlyozta: független elemzők állítják, hogy jelenlegi formájában kockázatos a nyugdíjrendszer, nincsen ugyanis garancia arra, hogy a magánnyugdíjpénztárak képesek lennének átvészelni egy esetleges újabb gazdasági válságot, és emellett 2013-tól fizetni tagjaiknak.

Drágán és kockázatosan működnek a magánnyugdíjpénztárak – jelentette ki a miniszterelnöki megbízott, hozzátéve: az állami nyugdíjbiztosító éves működési költsége 0,9 százalék, ebből nyilvántartja az adatokat, megállapítja a nyugdíjakat és folyósítja azokat. A magánpénztárak ezzel szemben közel 5 százalékos működési költségért ezek közül csupán az adatok nyilvántartását végzik.

További részletek az InfoRádió honlapján

(InfoRádió-fidesz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top