Close

Nem engedjük a pofátlanul magas végkielégítéseket

 Kedden alkotmányellenesnek nyilvánította és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a 98 százalékos különadót az Alkotmánybíróság. Lázár János, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője erre válaszul bejelentette: kezdeményezi az alkotmány módosítását, hogy azok a kérdések, amelyekről nem lehet népszavazást tartani, kerüljenek ki az Alkotmánybíróság hatásköréből.

Lázár János Az Estében felhívta a figyelmet arra, hogy semmi mást nem tesznek, csak megpróbálják betartani azt a választási ígéretüket, amire tavasszal három millió ember adta le a voksát. Orbán Viktor akkor megígérte, hogy a több száz millió forintos BKV végkielégítéseket visszaszedjük, és megakadályozzuk, hogy a jövőben ilyen végkielégítések kifizetésre kerüljenek, ezért született meg a 98 százalékos különadó – mondta a Fidesz frakcióvezetője.

Megpróbáltuk egy olyan módszerrel, amely nem állta ki a jelenlegi alkotmányos keretek próbáját, az Alkotmánybíróságnak nem volt más választása, ezt a döntést kellett meghozniuk – közölte Lázár János, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy „ez a kérdés a pénzről szól és a pofátlan végkielégítésekről, amihez ragaszkodunk, hogy szűnjön meg”.
Arra az újságírói kérdésre, hogy sokaknál kiverte a biztosítékot, hogy az Alkotmánybíróság hatáskörét korlátoznák, Lázár János elmondta: „mi ahhoz szeretnénk ragaszkodni, amit ígértünk, eleget akarunk tenni a választási ígéretünknek, annak, hogy megszüntetjük az irreálisan magas végkielégítéseket, illetve az ebben az adóévben kifizetett végkielégítéseket 98 százalékos különadóval sújtjuk” – nyilatkozta. Hozzátéve: „mi ezt szeretnénk megvalósítani, de a jelenlegi alkotmányos keretek között ez nem volt lehetséges, így muszáj az Alkotmányhoz hozzányúlni. A társadalmi igazságosság kívánja ezt” – tette hozzá.

„A stabilitáshoz szükség van a különadó rendszerére”

Meggyőződésem, hogy magyar gazdaság stabilitásához szükség van arra, hogy a különadó rendszere meg tudjon indulni, és a multinacionális vállalatok megadóztathatók lehessenek. Úgy gondolom, hogy ha nem lehet népszavazást tartani erről a kérdésről, akkor megfontolás tárgyát képezheti, hogy az Alkotmánybíróságnak ebben állást kell-e foglalnia – közölte Lázár János.

(hirado.hu-fidesz.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top