Close

Új város- és gazdaságfejlesztési stratégia készül

Kriza Ákos, Miskolc új polgármestere az önkormányzati cégek átvilágításával szeretné lezárni az elmúlt nyolc év pazarló politikáját. A fideszes városvezetőt a megyeszékhely jelenlegi helyzetéről és a legfontosabb teendőkről kérdeztük.

– Az Avas városrészen jelen pillanatban nagy létszámú városőrség működik, ami nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ezért inkább a hatósági szerepkörrel bíró szervezeteket, a közterület felügyeletet és a rendőrséget erősítenénk. A döntés pozitív fogadtatásban részesült: a szakemberek számára egyértelmű, hogy a közbiztonság javításában kizárólag ezek a szervek tudnak hatásos szerepet betölteni. A jelenlét határozott megerősítése mellett komoly együtt gondolkozás indult jogászok, a szakminisztérium és a parlamenti képviselőink között egy olyan törvényalkotás reményében, melynek segítségével a jogtalanul ott tartózkodókat eltávolíthatjuk a lakásokból.

– Hosszú időszak zárul le a város életében, hiszen az elmúlt nyolc évben Káli Sándor vezette Miskolcot. Melyek azok a dolgok, amelyeket érdemes továbbvinni ebből az időszakból és mik azok, amiken változtatni kell?

 

– Ahogy korábban említettem, zajlik a város helyzetének áttekintése, azonban ettől függetlenül vannak olyan projektek, melyeket megállítani már nem lehet, és nem is célszerű. Ilyen például a kötöttpályás villamos-fejlesztési projekt is, ahol a sínpárok már le vannak fektetve. Természetesen a síneket nem fogjuk felszedni, ám a további bővítéseket újragondoljuk, és más formában fogjuk megvalósítani. Egy egészen új városfejlesztési stratégiát szeretnénk kidolgozni, de néhány elem azért egészen biztosan megmarad a régi koncepcióból.

– A terveket feltehetően erősen befolyásolja a város anyagi helyzete. Az előző évek hitelfelvételei milyen mértékben szűkítik a város gazdasági mozgásterét a következő négy évben?

– Az előttünk álló két esztendő is komolyabb megterhelést jelent majd, azonban 2013-tól kell igazán nagy összegeket Miskolc költségvetéséből a hiteltörlesztésre fordítanunk. Takarékos költségvetésre törekszünk, és a nadrágszíjat elsősorban magunkon fogjuk meghúzni: két alpolgármestert neveztem ki, a bizottsági tagok számát pedig közel a felére csökkentettük.

* * *

Kriza Ákos politikai gondolkodását a keresztény, konzervatív, szociális értékrend hármasa határozza meg – olvasható Miskolc új polgármesterének honlapján. A Fideszbe hivatalosan 1997-ben lépett be. Első politikai megbízatásaként beválasztották a megyei választmányba. 2002-ben a megyei közgyűlés tagja lett, 2002-2006 között az egészségügyi bizottság elnöki tisztét látta el. Miskolc új vezetője orvos-közgazdász, egészségügyi menedzser, legutóbb a miskolci MÁV Rendelőintézet orvos-igazgatójaként tevékenykedett.

(fidesz.hu)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top