Close

Többfunkciós intézmény lesz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Bűnüldözési feladatokat is ellát majd a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), amelynek létrehozását a költségvetési bevételek hatékonyabb teljesítésének igényével indokolta Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkár keddi parlamenti expozéjában. 
 

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH), valamint a Vám- és Pénzügyőrség (VP) összevonásával létrejövő szervezet mintegy 23 ezer főt foglalkoztat, és több mint százmilliárd forinttal gazdálkodik majd a kormány indítványa szerint. A törvényjavaslat kimondja, hogy a NAV államigazgatási és fegyveres rendvédelmi feladatokat is ellátó kormányhivatal.

 

Cséfalvay Zoltán expozéjában közölte: a kormány egyszerű és áttekinthető adórendszert épít, amelynek fontos eleme, hogy a tisztességesen adózók védelmében az államnak hatékonyan fel kell lépnie azokkal szemben, akik a közteherviselésből rájuk eső rész elcsalásán munkálkodnak.

Az integrációt kimondó javaslat céljának nevezte a központi költségvetés bevételi előirányzatainak hatékonyabb és gazdaságosabb teljesítését, az államháztartási érdekek érvényesítését.

Az APEH és a VP összevonásával létrejövő szervezet a hatékony, költségtakarékos közigazgatás elvére építve biztosítja az állam adó- és adójellegű bevételeinek teljes körű kontrollját és védelmét – ismertette az államtitkár.

Kitért arra, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az adóigazgatási és vámigazgatási feladatok mellett a költségvetést súlyosan károsító, büntetőjogi eszközökkel szankcionálandó magatartások feltárása és szankcionálása érdekében bűnüldözési tevékenységet is végez.

Hozzáfűzte, hogy a bűnüldözői szervek az igazgatási szakterülettől elkülönülve működnek majd, ami garanciát jelent a bűnügyi nyilvántartások adatvédelmi igényeknek megfelelő kezelésére.

Cséfalvay Zoltán elmondta, mivel a két szervezet eltérő juttatási rendszerrel rendelkezik, szükséges ezek közelítése. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a törvény garantálja: az új illetmények nem lehetnek alacsonyabbak az összeolvadást megelőzőknél, azaz egyetlen alkalmazott sem jár rosszul az integrációval.

A kormány javaslata az adózás rendjéről szóló törvényt is módosítja. Az államtitkár példaként említette, hogy a magánszemélyeket terhelő adminisztráció csökkenését eredményezi az adónyilatkozat jogintézményének bevezetése, ami egyszerű adóbevallási lehetőséget teremt.

A nyilatkozaton a személyi azonosítók mellett kizárólag az adóköteles jövedelmet, a levont adóelőleget és az adó összegét kell feltüntetni – mondta, megjegyezve, hogy a törvénymódosítással egyes bejelentési kötelezettségeket megszüntetnek, míg az adóhatósági igazolások kiadási határideje harmincról nyolc napra csökken.

(MTI-fidesz.hu)   
 
 
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top