Close

Létrehozták az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Fórumát

Létrehozta a kabinet az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Fórumát, amelynek egyik fő feladata a konzultáció a helyi önkormányzati rendszert, valamint a helyi önkormányzatok által ellátott közszolgáltatásokat érintő stratégiai kérdésekről, különös figyelemmel az önkormányzati rendszer megújítására. 

Az erről szóló, Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt kormányhatározatot a Magyar Közlöny legfrissebb számában tették közzé. Ezzel egy időben hatályát veszítette az a 2006-os kormányhatározat, amely a Kormány-Önkormányzatok Egyeztető Fórumának létrehozásáról szólt.

 

Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Fórumának a már említetteken kívül feladata a konzultáció az éves költségvetés önkormányzatokat érintő kérdéseiről, továbbá a hatáskörébe tartozik a kabinet számára történő javaslattétel, különös tekintettel a jogalkotási feladatokra.

A fórum elnöke a belügyminiszter, alelnöke a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára. Tagja továbbá a nemzeti erőforrás miniszter, a nemzeti fejlesztési miniszter, a vidékfejlesztési tárca vezetője, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkára, valamint az országos önkormányzati érdekszövetségek elnökei. A tagok nem részesülnek díjazásban.

A testület évente legalább két alkalommal ülésezik, tanácskozásait az elnök hívja össze és vezeti, de bármely tag kezdeményezhet rendkívüli ülést.
A fórum működési költségeit a központi költségvetés Belügyminisztérium fejezetében kell tervezni.

(MTI-fidesz.hu)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top