Close

Alkotmányellenes döntést készül hozni a Fidesz-KDNP?

A kormánypártoknak most még lehetőségük van arra, hogy elfogadják az LMP javaslatát, és ezzel elhárítsák maguktól azt a felelősséget, hogy egy alkotmányellenes törvényt megszavazva a kormány rátegye a kezét a magánnyugdíjkasszákban felhalmozott befizetésekre.
A magánnyugdíjpénztári befizetésekre irányuló törvényjavaslat nem szól másról, mint hogy a kormány – a maga által ütött 400-500 milliárdos költségvetési lyuk betömésére – einstandolja azokat a megtakarításokat, amelyeket a befizetésre kötelezett állampolgárok a magánnyugdíjkasszákban felhalmoztak.

Nem tudjuk, hogyan kerül majd elszámolásra az az összeg, amit 14 hónapra, ki nem mondott céllal és iránnyal az állami nyugdíjkasszába térítenek el. Nem tudjuk, hogy a magánnyugdíjpénztár ügyfelei ezt hogyan fogják később visszakapni, milyen jogalapon tudják visszakövetelni.

Ezek az ügyfelek ráadásul a hátrányos megkülönböztetéssel is kénytelenek szembesülni, hiszen – míg ők csak veszíthetnek – az állami nyugdíjrendszerben lévők élvezik majd azokat az előnyöket, amivel a pénz átirányítása jár.

A parlament előtt lévő törvényjavaslat az LMP szerint tehát jó eséllyel alkotmányellenes. Az ökopárt módosító javaslata (http://www.parlament.hu/irom39/01378/01378-0002.pdf) azonban alkalmas arra, hogy az alkotmányos aggályokat eloszlassa: egy egyszerű technikai fogással el lehet érni, hogy kiderüljön, mi lesz azzal a pénzzel, amit most egyszerűen el akarnak lopni.

A kormánypártoknak most még megvan a választási lehetőségük: elfogadják az LMP módosító javaslatát, vagy olyan megoldást választanak, ami nagy valószínűséggel alkotmányellenes. Ennek azonban összes következményét viselniük kell.

Budapest, 2010. október 24.

Forrás: lehetmas.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top