Close

A Jobbik a pedagógusok utazási kedvezményeinek visszaállítását javasolja

 A Jobbik Magyarországért Mozgalom kiemelt jelentőséget tulajdonít a pedagógus társadalom anyagi és társadalmi megbecsültsége javításának, a felnövekvő generációk nevelőinek, oktatóinak helyzete ugyanis kétségbeejtő.

 

A tanároknak évtizedeken keresztül alanyi jogon járt az 50%-os utazási kedvezmény, amelyet a balliberális kormánynak egy 2007-es kormányrendelete eltörölt, évi 12 alkalomra csökkentve a felhasználható utazási kedvezményt. Ezért a Jobbik országgyűlési képviselőjeként írásbeli kérdést intéztem az illetékes minisztériumhoz: Tervezi-e a Kormány a pedagógusok vasúti utazási kedvezményének visszaállítását? címmel.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter nem adott egyértelmű választ a kérdésre, így sajnos nem derült ki, hogy a Kormány a gyurcsányi örökséget szeretné-e folytatni, vagy – ahogy ezt a Jobbik már számtalanszor megtette – hajlandó kiállni a pedagógusok mellet. A miniszter elmondta, hogy jelenleg a munkáltató köteles a munkába járással kapcsolatos utazási költségek 86%-át megtéríteni (amennyiben ez közösségi közlekedéssel történik). Kifejtette továbbá, hogy a támogatás újragondolása még várat magára, mivel ez egy komplex módon megoldandó kérdéskör.

A jelenlegi szabályozás a munkaadóra terheli az utazási költségek megtérítését, miközben számos oktatási intézmény költségvetése csak nehezen tudja finanszírozni az utazásokat, amelynek következtében mára az iskolák és egyetemek nem szívesen alkalmaznak vidéki pedagógusokat. A felsőoktatásban is súlyos a helyzet: egy-egy egyetemi kar költségvetésében akár a 30 millió forintot is elérhetik az utazási kiadások, ennek egy részének átvállalásával az állam nagy segítséget nyújthatna. A Jobbik ugyanakkor szomorúnak tartja, hogy jelenleg a pedagógusoknak alacsony bérezésükkel és kedvezményeik csökkentésével kell foglalkozniuk, ahelyett hogy megfelelő anyagi és erkölcsi támogatás mellett békés, rendezett körülmények között végezhetnék nemzetstratégiai jelentőségű munkájukat. Mivel előttünk áll a közlekedési társaságok átszervezése, ennek kapcsán javasolni fogjuk a pedagógusoknak járó, 50%-os utazási kedvezmények visszaállítását, valamint az általuk használt utazási bérletek költségei 50%-ának állami átvállalását.

 

Szávay István

országgyűlési képviselő
Jobbik Magyarországért Mozgalom

 

Forrás: jobbik.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top