Close

Aranyos ló

Mi a közös az 1987-es rotterdami torna világbajnokság lólengés fináléja és a 2010-es torna vb döntője között? Mindössze csak annyi, hogy az ideit is a holland kikötővárosban rendezték, de nekünk magyaroknak sokkal fontosabb az a hír, hogy a huszonhárom évvel ezelőtti vb-hez hasonlóan újra világbajnokunk lett lólengésben, Berki Krisztiánnak köszönhetően.

Berki Krisztián felért a csúcsra! Két világbajnoki ezüstérem sem szegte kedvét, s most harmadszorra sikerült legyőznie a világot. A 25 éves atléta a legmagasabb pontszámot kapta a selejtezőben, ezért a fináléban elsőként szólították pódiumra. Az UTE tornászát a tavalyi Európa-bajnokság döntőjében is elsőként „ült lóra”, s akkor is győzni tudott. Reméljük a 2012-es londoni olimpián is elsőként mutathatja majd be gyakorlatát…
A riválisok közül a brit Louis Smith megközelítette magyar kiválóságunkat, de befogni nem tudta a budapesti tornászt. Az ausztrál Prashanth Sellathuraitól lehetett még tartani, ám ő is elmaradt legjobbjától. Gyakorlata nem volt olyan anyagerős és látványos sem, mint Berki Krisztiáné. Így a magyar tornász nyakába akasztották az aranyérmet Rotterdamban.
Berki Krisztián győzelmével a magyar tornasport illusztris társaságába került. A listán idáig Borkai Zsolt ás Magyar Zoltán neve szerepelt. Utóbbi egymás után háromszor is a világ legjobbja lett. A „halhatatlanok” névsora ma tovább íródott, Berki Krisztián nevével.
NÉVJEGY
Berki Krisztián
Születési hely és idő: 1985. március 18. 
Klubja: UTE
Magasság: 178 cm
Testsúly: 70 kg
Legjobb eredményei: 
Világbajnokságokon: aranyérmes (2010 Rotterdam), ezüstérmes (2007 Stuttgart, 2009 London)
Európa-bajnokságokon: aranyérmes (2005 Debrecen, 2007 Amszterdam, 2008 Lausanne, 2009 Milánó), bronzérmes (2004 Ljubljana) 
Torna Világbajnokság Rotterdam, Lólengés Döntő 
1. BERKI KRISZTIÁN 15,833 pont
2. Louis Smith (Nagy-Britannia) 15,733 pont
3. Prashanth Sellathurai (Ausztrália) 15,566 pont
 
Kép: Reuters 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top