Close

Miért kapnának szavazati jogot a határon túli magyarok?

Az LMP határozottan elutasítja azt a kormánypárti tervet, hogy a kettős állampolgársággal választójogot is kapjanak a határon túl élő magyarok.


Ismét csalódást okozott a Fidesz: fél évvel korábban, a kettős állampolgárságról szóló vitában a kormánypárt többször is arra utalt, hogy a határon túli magyarok a kettős állampolgársággal nem kapnak választójogot. Most mégis arról beszél a fideszes Gulyás Gergely, hogy vélhetően kiveszik az alkotmányból azt a passzust, amely a választójogot állandó magyarországi lakhelyhez köti.

Az LMP azonban sem elméletben, sem gyakorlatban nem fogja támogatni, hogy a határon túli magyarok szavazati jogot kapjanak. A modern korban a szavazati jog az államokhoz kötődik, az állam pedig területi alapon szerveződik, az egy területen élőket szervezi politikai közösségbe. A választójoggal például a rendészeti politikába, a nyugdíjrendszerbe, az adózásba lehet beleszólni. Ezt pedig az LMP véleménye szerint ne tegyék azok, akiket ezek az ügyek nem érintenek, döntéseik következményeit nem ők viselik.

Az LMP ugyanakkor júliusban kiállt a határon túli magyar társadalmi és kulturális szervezetek támogatása mellett. Az ökopárt meggyőződése ugyanis, hogy a pénzre váró kulturális kezdeményezések, amelyek közül sok már az ellehetetlenedés szélén áll, hatalmas szerepet játszanak közösségeik megtartó erejének fenntartásában.

Az LMP-frakció többsége pedig a kettős állampolgárságról szóló vita idején azért támogatta a törvényjavaslat elfogadását, mert fontosnak tartotta a határon túl élő magyarok felé tett gesztust, és mert megbízott a kormányban, illetve a Fideszben. A gentlemen’s agreement-et nem ismerő Fidesz azonban bebizonyította, kár volt.

Budapest, 2010. október 20.

Dorosz Dávid
képviselő,
a Külügyi és határon túli magyarok bizottságának tagja

 

Forrás : www.lehetmas.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top