Close

Törvény az egyes ágazatokat terhelő különadóról

Megszületett a különadóról szóló törvény
A 2010. évi XCIV. törvény az egyes ágazatokat terhelő különadóról szól. A törvény szerint adóköteles a bolti kiskereskedelmi tevékenység, a távközlési tevékenység folytatása és az energiaellátó vállalkozási tevékenysége.

 

 

Az adó alapja az adóköteles tevékenységet folytató jogi személy, egyéb szervezet, egyéni vállalkozó nettó árbevétele. A jogszabály rögzíti az adó mértékét is:

Az adó mértéke

-Bolti kiskereskedelmi tevékenység végzése esetén az adóalap 500 millió forintot meg nem haladó része után 0%, az adóalap 500 millió forintot meghaladó, de 30 milliárd forintot meg nem haladó része után 0,1%, az adóalap 30 milliárd forintot meghaladó, de 100 milliárd forintot meg nem haladó része után 0,4%, az adóalap 100 milliárd forintot meghaladó része után 2,5%.

-Távközlési tevékenység folytatása esetén az adóalap 100 millió forintot meg nem haladó része után 0%, az adóalap 100 millió forintot meghaladó, de 500 millió forintot meg nem haladó része után 2,5%, az adóalap 500 millió forintot meghaladó, de 5 milliárd forintot meg nem haladó része után 4,5%, az adóalap 5 milliárd forintot meghaladó része után 6,5%.

-Energiaellátó vállalkozási tevékenysége esetén az adóalap 1,05%-a.

Ha adóalany egyidejűleg folytat több – e körbe tartozó – tevékenységet, akkor az adót csak az egyik, a magasabb összegű adófizetési kötelezettséget eredményező tevékenység után köteles megfizetni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top