Close

Háttal Európának?

A Lehet Más a Politika szerint a kormány úgy készül a soros EU-elnökségre, hogy a nők és férfiak esélyegyenlősége terén hazánk éppen hátat fordítani készül Európának.

A gyermeket nevelő nők foglalkoztatottsága nálunk a legalacsonyabb Európában, demográfiai mutatóink katasztrofálisak, mert hazánkban komoly nehézségekbe ütközik a munka és a magánélet összeegyeztetése. A nemzetközi tapasztalatok szerint pedig éppen azokban az országokban magasak a születési ráták, ahol jelentős a női foglalkoztatottság. Üdvözöljük, hogy a gazdasági tárca átvette az LMP javaslatcsomagjának egyik pontját, és járulékkedvezményt ad annak a munkaadónak, aki egy 8 órában dolgozó helyett két 4 órában dolgozó nőt vesz fel. A szociális kormányzat ugyanakkor épp most tervez a fenti stratégiával tökéletesen ellentétes lépéseket a nők munkába állásának további megnehezítésére: elveszik a GYES-t azoktól, akik a megélhetésük miatt a gyermek 1 éves kora után kénytelenek teljes munkaidőben dolgozni, és ennek pluszterheit, a munkába járás és gyerekfelügyelet költségeit fedezik a GYES-ből. Kérésünk ellenére még azoktól is elveszik ezt a támogatást, akik sérült, fogyatékos gyermeket nevelnek, és súlyos tízezreket költenek gyógyításra, fejlesztésre. Visszaállítják a három éves GYES-t, amivel csapdába ejtik az anyákat, hiszen minél tovább van otthon egy anyuka, annál nehezebben kap újra munkát.

Kevés nő dolgozik, és még kevesebb tud vezetőként előrejutni a munkahelyén. A kormány – noha európai példákból okulhatna – semmit sem tesz azért, hogy a vállalatok több nőt engedjenek vezető pozícióba. Ma már több nő szerez diplomát, mint férfi, mégis, foglalkoztatottságuk, státuszuk és fizetésük alacsonyabb. Még súlyosabb a nők kiszorítása a közéletből és a politikából: az utolsó helyen, a szégyenpadon ülünk a parlamentben ülő nők 9 százalékos arányával. A kormányban nincs nő, de az államtitkárok között is csak 17 százalékos aránnyal bírnak.

Az LMP régóta makacs következetességgel szólal fel a nők munkaerőpiaci esélyeinek erősítéséért, mert osztja a davosi Világgazdasági Fórum által nemrég megállapítottakat: közvetlen és látványos összefüggés van a nemi esélyegyenlőség és az ország prosperitása, versenyképessége között.

Az Európai Bizottság alig néhány hete 5 éves stratégiát fogadott el a férfiak és nők esélyegyenlősége terén. Az LMP ezért felszólítja a kormányt, hogy a magyar elnökség idején forduljon újra Európa felé! A soros elnökséget ellátó országként ideológiáktól mentesen tekintse át és vegye komolyan mindazokat a feladatokat, amelyeket az EU stratégia kijelöl.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top