Close

Csiba Katalin nyílt levele Navracsics Tibornak

Tisztelt Navracsics Tibor Miniszter Úr!

Október 20-án a statisztikai világnapon a Lehet Más a Politika felhívja a Miniszter Úr figyelmét azokra a statisztikai adatgyűjtésből fakadó ellentmondásokra, melyek markáns hibákat eredményeznek a közös jövőnket érintő stratégiai döntések meghozatala során.
A Központi Statisztikai Hivatal az ország legjelentősebb adatgyűjtő és elemző intézménye, ezért az általuk begyűjtött információ, azok strukturálása és jelentésbe foglalása kiindulási alap a politikai és kormányzati döntések meghozatalakor.

A Lehet Más a Politika, mint az ökológiai és társadalmi fenntarthatóságot kiemelt értékként kezelő párt, arra hívja fel a figyelmet, hogy a KSH munkájában alaptalanul eltúlzott súllyal szerepel a GDP gazdasági mérőszám, miközben a hivatal semmilyen információt sem szolgáltat az ökológiai- illetve társadalmi fenntarthatóságot illetően. A GDP egy jól meghatározott és szűk információtartalmú közgazdasági mutatóként kezdte pályafutását, azonban mai alkalmazása a politikában, a médiában és az uralkodó közgazdasági diskurzusban arra mutat, hogy a GDP ma már nem más, mint a siker vagy a kudarc mérőfoka. Egyetlen mérőszám ilyen mértékben kiemelt szerepe torz képet fest a társadalom valós folyamatairól.

A GDP mérőszám pozitívan értékeli a természet- és környezetpusztító beruházásokat, az ebből fakadó kármentéseket vagy katasztrófamentéseket, a civilizációs betegségek kiváltó okait és azok kezelésének pénzben kifejezhető formáit egyaránt. A GDP nem ösztönzi az elővigyázatosság elvén alapuló környezetet nem károsító innovációk megjelenését, sem a betegségmegelőzés és az egészségtudatos életmód széleskörű elterjedését. A GDP nem jeleníti meg, ezáltal nem tulajdonít értéket a pénzben nem kifejezhető tevékenységeknek, mint amilyen a háztartási és szülői munka, az önkéntes társadalmi szolgálat, a közösségekben nyújtott segítség. Ezek társadalmi gyengülése vagy eltűnése nem jelenik meg kudarcként a GDP alapú jelentésekben, miközben valós jóllétünkre alapvető befolyással bír.

A Lehet Más a Politika arra kéri a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot és a Miniszter Urat személyesen, hogy az alábbi határozott intézkedésekkel gyorsítsa fel az adatgyűjtés reformját a Központi Statisztikai Hivatalban:
Külön Fenntarthatósági főosztály létrehozása, melynek feladata a fenntarthatósági és alternatív társadalmi mutatók készítéséhez szükséges adatok rendszeres gyűjtése, elemzése és publikálása.
Elkülönített pénzforrás a Fenntarthatósági főosztály működéséhez, a szakterületen képzett kutatók alkalmazására és a kutatások, publikációk magas színvonalú kivitelezésére.
Fenntarthatósági főosztály által meghatározott mutatók kötelező rendszeres szerepeltetése a KSH jelentéseiben és gyorsjelentéseiben 2011. január 1-től.

Csiba Katalin
LMP választmányi szóvivő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top