Close

Méz, a folyékony arany

A  cukorgyártás megkezdéséig a méz volt az egyedüli édesítőszerünk. A mézet ősi időktől fogva ismerjük és gyűjtjük: először mint csemegét, aztán mint táplálékot, majd gyógyterméket. A méz megédesíti a teánkat és az életünket is, hatékony és egészséges házi szer. 
A mézet a méh a virágok nektárjából gyűjti össze, saját szervezetében átalakítja, és a lépek sejtjeiben raktározza. A méz színe, illata és aromája attól függ, hogy alapanyagát milyen növényről gyűjtötték a méhek. A legismertebb mézfajták: a világos színű, folyékony állapotát sokáig megőrző, hungarikumnak számító akácméz, a jellegzetes ízű hársméz, a kesernyés aromájú gesztenyeméz, a gyorsan kikristályosodó repceméz, az aranysárga, savanykás napraforgóméz, és a változó összetételű, sötét árnyalatú vegyes virágméz.

 
Egészségünk őre
A méz nemcsak finom, de számos értékes anyagot is tartalmaz: B-vitaminokat, C-vitamint, ásványi anyagokat, nyomelemeket, létfontosságú esszenciális aminosavakat, enzimeket, illóolajakat, hormonokat és antibakteriális anyagokat. Egészségünk megóvásának egyik legjobb módja tehát, ha beiktatjuk a mézet étrendünkbe. A mézben található cukor gyorsan felszívódik, sok energiát ad, és táplálja az izmokat, ezáltal kiváló erősítőszere a fáradt szervezetnek. Hatékony házi szer a meghűléses betegségek, a felső légúti panaszok és a gyomorbántalmak ellen. Képes felvenni a harcot a baktériumokkal, és segíti a vízkiválasztást, ezért húgyúti betegségek kezelésére is alkalmazzák. Szívpanaszok és idegrendszeri problémák esetén jótékony nyugtató, csökkenti az allergia okozta tüneteket.
 
Szépségünk szolgálatában
A méz megköti a nedvességet, ezáltal puhítja, nyugtatja, feszessé és rugalmassá teszi a száraz bőrt. A benne található vitaminok és ásványi anyagok révén pedig megújítja, frissebbé és fiatalosabbá varázsolja bőrünket. Antibakteriális hatása miatt kiváló pattanások, kisebb sebek kezelésére. A kozmetikában és a gyógyászatban egyaránt alkalmazzák az egyéb méhészeti termékeket is, elsősorban a propoliszt és a méhpempőt.
 
A méhkirálynő eledele
A méhpempő tápanyagokban rendkívül gazdag, a munkásméhek ezzel etetik a leendő méhanyákat. Már az ókorban is használták testi és szellemi frissítőként, drága kozmetikumok alapanyagaként. A modern tudományos vizsgálatok is megállapították, hogy hidratáló hatásának köszönhetően hatékonyan védi a bőrt a kiszáradás ellen, halványítja a ráncokat, és rugalmassá teszi a bőrt.
A propolisz gyantás anyag, amelyet a fák rügyein kiválasztódó enyves bevonatból gyűjtenek a méhek, és a kaptár repedéseinek betapasztására használják. Baktériumölő hatású anyagot, illóolajakat, ásványi sókat és flavonoidokat tartalmaz. Hatásos fájdalomcsillapító, gyulladásgátló, és fertőzés elleni szer. Külsőleg nehezen gyógyuló sebek, nyálkahártya- és bőrgyulladások kezelésére alkalmas.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top