Close

Télen-Nyáron Gárdony -Ökováros a Velencei-tó partján

Velencei-hegység lábánál, félúton a főváros és a Balaton között található az ország harmadik legnagyobb édesvízű tava, a Velencei-tó. Hazánk egyetlen szikes tava selymes vizének, kiváló földrajzi adottságainak és a napsütéses órák magas számának köszönhetően mindig kedvelt célpont volt a nyári hónapokban. Ám a Velencei-tó fővárosának számító Gárdony ennél jóval többre vágyik…
Gárdony három, némileg eltérő arculatú városrészből áll. Gárdony maga a városias településrész, sok kereskedelmi és kulturális szolgáltatással, Agárd kertvárosi jellegű, hétvégi házakkal és nyaralókkal, Dinnyés pedig csendes, természeti értékekben gazdag része a településnek, az ökoturizmus célpontja. A három városrész nemcsak közigazgatás szempontjából tartozik össze, hanem a célok is közösek. 

Minél több vonzerő a cél
Rövidtávú céljuk, hogy a közel tízezer lakosú város egy télen-nyáron egyaránt látnivalót és kikapcsolódást kínáló turisztikai célponttá váljon. Ennek szellemében pályázták és nyerték meg „Az integrált vonzerők fejlesztése Gárdonyban” elnevezésű projektet, amely az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A másik, a távolabbi cél, hogy Gárdony egyszer példaértékű ökováros legyen. 
Épül, szépül
A pályázattal nyert pénzből három fontos létesítményt építettek újjá. A közelmúltban nyílt meg újra a Chernel István Madárvárta, amely évtizedekig a madármegfigyelés nemzetközi hírű központja volt. 
A rohamléptekkel fejlődő város egyik büszkesége a Templomkert Hagyományőrző Kulturális Központ, amely egész évben szakmai és tanulmányi programok, táborok, kulturális és szabadidős rendezvények ideális helyszínéül szolgál. Itt működik mostantól Fejér megye legnagyobb, közel 150 négyzetméteres fedett szabadtéri színpada is.
A hagyományőrző központ területéről indul a mintegy 16 kilométer hosszú Madárdal tanösvény, amely a Dinnyési Fertő Természetvédelmi Területet az agárdi madárvártával, a parkerdővel, az agárdpusztai Gárdonyi Géza emlékházzal és a Velencei-tavi Galériával köti össze. A tanösvény gyalogosan és kerékpárral is jól járható útvonala Gárdony legfontosabb természeti és kulturális értékeit érinti. 
Agárdpusztán, az egykor romos magtár felújított épületében, a Gárdonyi Emlékház szomszédságában nyitott meg a Velencei-tavi Galéria. Az új művészeti központ értékeket megőrző és teremtő kulturális létesítményként, alkotó- és bemutatóteremként működik.
Elő a geotermikus energiával!
Már körvonalazódik a távoli cél is, hogy Gárdonyból ökováros legyen: ahol tiszta a levegő, nincsen szemét, és nincsen környezetet háborgató zaj. A természetvédelem és a természettel való harmonikus együttélés példáját szeretné megvalósítani a város, ahol a technika számtalan nagyszerű vívmányát felhasználják majd a kényelem és a környezetvédelem érdekében. Igyekeznek megszabadulni a fosszilis energiáktól, áttérve a fafűtéses kazánra, cserépkályhára, a napkollektorra, illetve a pellettel való fűtésre.
Néhány közintézményt már lekapcsoltak a gázról, és az új beruházásoknál már a természetes energiaforrások felhasználásával alakítják ki a fűtésrendszereket. Az sem lehetetlen, hogy egy napon az egész város geotermikus energiát használ majd. Szóba került egy kisebb méretű bio erőmű építése is, de most abban reménykednek, hogy magyar szellemi szabadalom alapján induló mintaprojekt helyszíne lehet a város. Hiszen több mint 1000 méterrel a felszín alatt 55 Celsius-fokos termálvíz van, ennek energiája hasznosítható, majd a lehűlt víz egy különleges technikával visszasajtolható. 
 
Folytatás az A MI OTTHONUNK magazinban. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top