Close

Görkorcsolyával és gördeszkával- balesetmentesen

A gyermekek és a fiatalok körében napjainkban igen népszerűek a görkorcsolyák és a gördeszkák. E sporteszközök használata nagy ügyességet, szerkezeti kialakításuk pedig nagy teherbírást igényel. Mindkét termékcsoportnál fontos a használat és kezelés szempontjából lényeges információk közlése, hiszen kellő ismeretek hiányában nő a balesetveszély kockázata.
A kereskedelmi forgalomban különböző típusú és minőségű görkorcsolyák – pl.: „hobby”, fitness, hoki, agresszív, off-road és gyorsasági – kaphatók, amelyek eltérő igényeket elégítenek ki. 
Nagyobb igény a „hobby” szintű, olcsó sporteszközök iránt van, elsősorban a 10-20 éves korosztály körében. Ennek megfelelően az áruházláncokban és a játékboltokban kizárólag ezt a kategóriát forgalmazzák. A „profi”, jobb minőségű sporteszközöket a szaküzletekben lehet megvásárolni. 
Megfelelő információk birtokában a balesetek elkerülhetők.

A használatra, kezelésre vonatkozó információknak különösen nagy szerepük van e termékek biztonságos, balesetmentes használatában. A gyártó által nyújtott tájékoztatást szöveges vagy képi formában mellékelni kell minden egyes görkorcsolyához és gördeszkához (magán a terméken, a csomagoláson, vagy külön tájékoztatóként mellékelve). Az importáló cégek nagy része azonban az általuk forgalmazott termékekhez részletes vásárlói tájékoztatót ritkán biztosít. 
Milyen információknak kell szerepelniük a tájékoztatókon a biztonságos használat érdekében?
súlyhatár,
általános adatok a termék konstrukciójáról,
figyelmeztető feliratok a védőfelszerelés használatára,
használatra vonatkozó útmutató,
javítási és karbantartási előírások,
biztonsági szempontok.
A termék megengedett súlyhatáron belüli terhelése a biztonságos használatot ugyanúgy befolyásolja, mint annak élettartamát. A megengedettnél nagyobb terheléssel történő használat csökkenti a biztonságot, növeli az egyes alkatrészek elhasználódását. Gördeszkázni, illetve görkorcsolyázni csak megfelelő védőeszközzel szabad, ezáltal ugyanis csökkenthető az esetlegesen bekövetkező balesetek során elszenvedett sérülések súlyossága. 
A termék szerkezetéről, felépítéséről szöveges vagy képekkel illusztrált tájékoztatást kell biztosítani. Utalni kell arra is, hogy semmiféle olyan módosítás (pl.: tengelyszélesítés) nem végezhető a terméken, amely a biztonságot befolyásolja. 
A használati útmutatónak a termék biztonságos, rendeltetésszerű használatához szükséges tájékoztatást is tartalmaznia kell, figyelemmel a közlekedésbiztonságra, valamint az út típusára. Tájékoztatni kell továbbá a felhasználót a használat és a fékezés helyes technológiájáról, valamint útmutatást kell nyújtani a kormánymechanizmus és az alkatrészek ellenőrzésére. 
A termékek folyamatos igénybevétele karbantartás nélkül növeli a termékben rejlő veszélyeket. Élettartamukat nagymértékben befolyásolja a használat során alkalmazott technika, a talaj szerkezete és az alkatrészek minősége.
Hasznos tanácsok a vásárláshoz
Vásárlás előtt gondosan tanulmányozzuk a termék használati–kezelési útmutatóját, és az ismeretek birtokában döntsünk.
A gyerekek lába évente akár több nagyságszámot is nőhet, ezért célszerű olyan görkorcsolyát választani, amely a méretét tekintve nem fix, hanem állítható. A gyártók nagy választékban kínálnak 3-4 cipőméret között állítható görkorcsolyákat.
A korcsolya mindig legyen 1-2 számmal nagyobb a cipőnk méreténél. A szűk cipő szorítja a lábat, ezáltal elszoríthatja az ereket, feltörheti a bokát. A bő cipőbe célszerű dupla zoknit viselni, így megelőzhetjük a kellemetlen vízhólyagokat.
Mindig őrizzük meg a számlát, fizetési bizonylatot, mert szavatossági jogunkat csak ezzel érvényesíthetjük.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top