Close

Iszapömlés: összeért a gát

Elkészült a Kolontár lakóit védő terelőgát, amely az épülő hármas körgát harmadik védővonala, jelenleg folyik a megerősítése és a műszaki bevizsgálása – közölte kedd reggel Dobson Tibor kármentesítési szóvivő az MTI-vel.

 Az éjszaka nem romlott tovább a megsérült 10-es kazetta állapota – mondta a szóvivő. A Torna-patak és a gát között még nyolc lakóházat kell lebontani a teljes védmű megépítéséhez, ez megnövekedett tehergépkocsi-forgalommal és nagy porral jár – tájékoztatott Dobson Tibor. Most ennek a nyolc ingatlannak a tulajdonosával egyeztet a polgármester. A kitelepített lakók a hét végéig biztosan nem térhetnek vissza Kolontárra a szóvivő szerint.

Dobson Tibor elmondta, hogy a légszennyezettséget folyamatosan mérik. Nyolc levegőmérő pontot létesítettek a szakemberek többek között Ajka, Devecser, Kolontár, Tüskevár és Somlóvásárhely területén. Az ÁNTSZ mérései szerint a levegő portelítettsége csak a katasztrófával érintett helyen haladja meg az egészségügyi határértéket. Ezen a területen a mentésben részt vevők számára kötelező a porálarc viselése.

A Veszprém Megyei Védelmi Bizottság kedden újratárgyalja Kolontár kitelepítését.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top