Close

Elstartol a médiatanács

Már ma összeül a médiatanács, amelynek tagjait a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának tagjaival együtt hétfőn választotta meg az Országgyűlés. Az ORTT utódjának számító testület valamennyi tagja a Fidesz jelöltje.

 Az ORTT utódjának számító médiatanács elnöke Szalai Annamária, és valamennyi tagja – Vass Ágnes, Kollarik Tamás, Koltay András és Auer János – a Fidesz jelöltje, miután az ellenzéki pártok jelöltjei már jelölő bizottság ülésén nem kapták meg a szükséges támogatást. Emiatt az LMP kivonult az országgyűlési szavazásról. Az MSZP úgy véli: lényegében megszűnt a független közszolgálati média Magyarországon azzal, hogy a médiatanácsnak nincs ellenzéki tagja. Kollarik András dokumentumfilmes augusztus óta a Nemzeti Audiovizuális Archívumot is működtető Neumann Ház ügyvezető igazgatója. Koltay András a Pázmány Péter Katolikus Egyetem adjunktusa, a szólásszabadság a fő területe. Auer János ügyvéd főként informatikai és hírközlési ügyekre szakosodott ügyvéd, Vass Ágnes pedig média szakjogász.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa (médiatanács) a tájékoztatási monopóliumok lebontásával és újak létrejöttének megakadályozásával, a műsorszolgáltatók piacra lépésének és függetlenségének elősegítésével védi és biztosítja a szólásszabadságot, ennek érdekében ellátja a médiapiac és a szomszédos piacok felügyeletét, elemzi az érintett piacokon fennálló versenyt, illetve annak hatékonyságát, azonosítja az egyes érintett piacok szereplőit, és meghozza a törvényben szabályozott monopóliumellenes hatósági döntéseket; illetve figyelemmel kíséri a sajtószabadság alkotmányos elveinek érvényesülését, erről tájékoztatást ad az Országgyűlésnek.

Felállhat a Közszolgálati Közalapítvány

 Az Országgyűlés hétfőn megválasztotta a nyolctagú Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának hat tagját is, Bencze Izabellát, László Miklóst, Varga Szilviát – ők a kormánypártok jelöltjei -, illetve Kránitz Lászlót, az MSZP, Németh Vladimirt, az LMP és Silhavy Mátét, a Jobbik jelöltjét. A kuratórium elnökét és további egy tagot a médiatanácsnak kell delegálnia. A törvény a szerint kuratórium akkor alakul meg, amikor tagjait megválasztják, megbízatásuk kilenc évre szól.

A kuratórium gazdálkodik a Magyar Rádió, a Magyar Televízió, a Duna Televízió és az MTI vagyonával, és nevezi ki a három médium, illetve a távirati iroda leendő vezetőjét: vezérigazgatóját.  A médiatanács elnöke közszolgálati részvénytársaságonként 2-2 vezérigazgató-jelöltre tesz javaslatot a médiatanácsnak, amely elfogadja a jelölteket és javasolja a kuratóriumnak, hogy válasszon ki egyet-egyet közülük. Ha a médiatanács nem fogadja el az elnöke által javasolt jelöltek valamelyikét, akkor az elnök új jelöltre tesz javaslatot. A médiatanács csak akkor tehet javaslatot a kuratóriumnak, ha mind a két jelöltet elfogadta.
MR1 nyomán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top