Close

Gyakorlati tanácsok

Mi a gyógynövénytúra?

A gyógynövénytúra a hagyományos növényes gyógyításhoz használható növényekkel, azok termőhelyének, kíméletes gyűjtésével ismerteti meg az érdeklődőket. A túra kényelmes, lassú séta sok-sok megállóval, bármilyen korosztálynak.

Milyen a terep nehézségi foka, a megtett távolság?

A terep változatos -erdős -bokros -szántó -legelő -vízpart -ruderális terület. A tereptávolság a gyógynövények gazdagságától függ.
Egy 1,5 – 2 órás túrán 120 – 180 féle gyógynövénnyel ismerkedhetünk meg. Gyalogolni 2-5 km távolságon kell, de távol lévő termőhelyekhez gépkocsival is el lehet jutni.

Hogyan öltözködjünk?

Öltözékünket elsősorban az időjárás határozza meg, de a terep is. Bokros, növényekkel gazdagon benőtt területeken érdemes jól záródó, sima felületű szabadidőruhákat és túrabakancsot felvenni. Nyáron a gyors időjárás-változás miatt esőköpenyt is célszerű a hátizsákba tenni.

Mi legyen a felszerelésben?

Gyűjteni saját felhasználásra kosárba, dobozba érdemes, hogy ne fülledjenek be a növények. Mindenképpen jó ha van kéznél jegyzettömb, ceruza a nevek, jellemzők felírására. Jó, ha a termőhelyeket is felírjuk. A növényeket ne tépjük, késsel, metszőollóval, esetleg sarlóval vágjuk le. A gyökerek kiásásához ásó, ültető kanál, szőlőcsákányt érdemes használni. Gyökereket csak nyugalmi időszakban érdemes begyűjteni, mert akkor a legmagasabb a hatóanyagtartalma. A virágok, levelek egy részét kézzel is leszakíthatjuk (körömvirág, papsajtlevél, búzavirág, fekete ribizli levél, stb.) A borókabogyót védőkesztyűvel érdemes vödörbe lemorzsolni, de ez a kökény, galagonyabogyó begyűjtéséhez is jó. A kamilla gyűjtéséhez kamilla fésűt használhatunk, de ezzel a százszorszép virágot is betakaríthatjuk. Ivóvíz, esetleg tízórai is jól jöhet a túrán.

Mi is a gyógynövény, miért jó megismernünk?

A gyógynövény olyan évezredek óta használt, a természetben útón útfélen előforduló növény, melynek levelét, virágját, termését, szárát, gyökerét használhatjuk borogatásra, tea, kenőcs, tinktúra, álompárna, kenőcs, stb. készítésére belsőleg, külsőleg. Vannak köztük mérgezők, erős hatásúak is, melyek csak gyógyszer alapanyagként használhatók. Ismernünk azért kell, mert ingyen vannak, természetes gyógyszerek, nem bonyolult a felhasználásuk, feldolgozva általában 1 évig tárolhatók. Egy része kertbe is ültethető, és felhasználhatjuk salátának, fűszernek is.

Szezonális érdekességek

A gyógynövények gyűjtésének szezonja van. Télen a gyökerek és a fagyöngy gyűjthető, tavasz eleje a kérgek, a korán virágzó gyógynövények gyűjtésének ideje (ibolya, medvehagyma, turbolya, stb.), a nyár az igazi bőségszaru bármerre megyünk, gyűjthető a cickafark, útifűlevél, tejoltó galaj, libapimpó, ezerjó fű, szemvidító fű, Szent Iván nap tájékán a nagyon sok betegségre használható orbáncfű, ősz elején az aranyvessző, gilisztaűző varádics, ökörfarkkóró, stb. Ősz vége a levelek gyűjtésének ideje, és a galagonyabogyó, kökény, csipkebogyószüretnek is ekkor lehetünk részesei.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top