Close

Brigitte Bardot – az egykori szexszimbólum, a mai állatvédő

Brigitte Bardot szeptember végén  ünnepelte 76. születésnapját.

Az igazi, tiszta szexepilt jelenítette meg egy meglehetősen prűd korszakban. Ruhái, frizurái divatot teremtettek az 1960-as években. Ő fedezte fel a női fürdőruhadivat legmerészebb darabját, a ma is népszerű bikinit. Erotikus vonzerejét hangsúlyozó szerepei miatt sokak számára a bűn megtestesítője volt akkoriban.

 
Gazdag párizsi családban született és nevelkedett húgával, a négy évvel fiatalabb Marie-Jeanne-nal (beceneve Mijanou). Gyermekkorától kezdve tanult táncolni, balettkarrierre vágyott. A koreográfus Boris Knyazev tanította, később bekerült a párizsi modellvilágba. 15 évesen fotómodell lett. Először 1949-ben anyja kapcsolatai révén a Fashion Show-ban lépett fel, majd ugyanebben az évben a Jardin des Modes-ban jelent meg. 1950-ben az ELLE címlapjára került. A képeket a fiatal és tehetséges Roger Vadim megmutatta forgatókönyvíró barátjának, Marc Allegret-nek, így fedezték fel Bardot-t a filmipar számára. A felfedezésből szerelem lesz, Brigitte 1952 december 21-én feleségül ment a filmrendező Vadimhoz. A Le Trou Normand (angolul Crazy for Love) c. filmben debütált. Karrierje ekkor kapott nagy lendületet. Vadim nagymértékben befolyásolta B.B. sorsát, hiszen neki köszönhette filmes pályafutását. Marilyn Monroe és Bardot mutatta be elsőként a női szexualitást a maga természetes, erotikus módján. Öt év után 1957-ben elvált Vadimtól. Új házasságot kötött, de továbbra is baráti kapcsolatot ápolt egykori férjével. 1959-ben Jacques Charrier-től megszületett fia, Nicholas.
       Mivel túl fiatalnak érezte magát a gyermekneveléshez, fiát elhagyva filmes karrierjét építette tovább.
Ekkoriban kicsapongó életmódjáról volt híres. 1962-ben Charrier-től is elvált. Új párja 1969-ig Günther Sachs német milliomos volt, aki nagyon romantikus módon vette le Bardot a ,,lábáról”: száz vörös rózsát szórt le helikopterről Bardot birtokára. 1973-ban abbahagyta a filmezést és a kicsapongó életmóddal is felhagyott. Fiával próbált szeretetteljes kapcsolatot kiépíteni, de kudarcot vallott. Igazi párjával, Bernard D’Ormale-val, akivel máig együtt él, ezután hozta össze a sors. 1992-ben házasodtak össze.
      Bob Dylan említi őt a I Shall Be Free című dalban, a The Freewheelin ‘Bob Dylan című albumon.(Wikipédia)
Brigitte Bardot Állatvédő Alapítvány
 
Elsőként Franciaországban Bardot emelte fel a szavát 1962-ben a kegyetlen bánásmóddal szemben, ahogy az állatokat kivégzik a vágóhidakon. Sikerült elérnie, hogy levágásuk előtt elektromos pisztollyal kábítsák el a szarvasmarhákat. 1977-ben a fókakölykök irtása ellen kezdett óriási kampányba, mely szintén sikeres lett: a fókaborjúbőr kereskedelmét betiltják. 1986-ban Saint Tropez-ban létrehozza a Brigitte Bardot Állatvédő Alapítványt (La Fondation Brigitte Bardot pour la protection de l’animal sauvage et domestique). A következő évben saját vagyontárgyait és ruháit bocsátotta árverésre. Közel 3 millió frankot gyűjtött össze, hogy a francia törvényeknek megfelelően fenn is tudja tartani. 1988-ban az alapitvány székhelyét Párizsba tette át. Publikált, konferenciákat és tüntetéseket szervezett. 1991-ben birtokát, La Madrague-ot az alapítványnak ajándékozta, hogy tőkét emelhessen. Az alapítvány honlapjához kapcsolódó internetes boltban bárki rendelhet apró dolgokat (nyakörvet, pólót, matricákat, kitűzőket, képeslapokat), ezzel is támogatva az állatvédelmet.
     Bardot nyilvánosan megtámadta Sophia Lorent, amiért az Annabella céggel egymillió dolláros szerződést kötött szőrmebundák reklámozására. Bardot nyílt levelében ezt írta Lorennek: „Amikor bundában jársz, ne feledd, hogy állati hullák sokaságát viseled magadon.”
Akcióját Európa-szerte tüntetések követték a prémes állatok megóvása érdekében.
Bardot születésnapja alkalmából képgalériát közölt a Life magazin. 
 

 

<

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top