Close

Szellemi frissesség ötven felett

Ötven felett is fontos, hogy megőrizzük a mozgékonyságunkat. Főleg rejtvényfejtéssel, olvasással, mozgással tudjuk karban tartani az agyat. Az agysejteknek nem kell feltétlenül leépülniük időskorban. Az agysejtek képesek a megújulásra ötven felett is, csak foglalkozni kell vele. A pozitív gondolkozás is segít a szellemi frissesség megőrzésében, nem mindegy tehát, hogy miként viszonyulunk a dolgokhoz. 

Az agy működését is formában lehet tartani. Sokan azt gondolják, hogy a kor előrehaladtával az agysejtek nem működnek olyan jól, és azokat a sejteket, amelyek elvesztek, már nem lehet pótolni. Eddig az volt a meggyőződés, hogy az agysejtek nem képesek a megújulásra. Egy tanulmány ugyanakkor kimutatta, hogy a szellemi leépülésnek nem kell feltétlenül bekövetkeznie időskorban. A tudósok persze sok mindent kimutatnak, de abban lehet igazság, hogy a rendszeres karbantartás segít a szellemi frissesség megőrzésében. 
Az agy aktív működését elsősorban keresztrejtvényfejtéssel lehet fenntartani. A rejtvényfejtés hasznos és kellemes időtöltés, gondolkodásra késztet, szinten tartja az agy aktivitását. Ugyanilyen hasznos lehet, ha idegen nyelv tanulásába kezd valaki, hiszen ott is igénybe van véve az agy. Fontos még a gondolkodás, a dolgokhoz való hozzáállás. A pozitív gondolkodás minden életkorban segít, így időkorban is fontos, hogy az ember, hogyan viszonyul a dolgokhoz. A sok negativitás, a stressz nem tesz jót a szervezetnek, az agynak sem. A szűklátókörűség, a megkeseredettség, a rosszindulat mind negatív érzés, az agy erre áll rá, és blokkolja a fejlődést. 
Vannak emberek, akiknek ötven felett is hihetetlen szellemi frissességük van, foglalkoznak az aktualitásokkal, hatalmas energiával rendelkeznek. Nemcsak híres filozófusok, történészek, írók alkotnak hihetetlen energiával ötven felett is. A hétköznapi emberek között is vannak, akik megőrizték fiatalos lendületüket, mozgékonyságukat, szellemi frissességüket. Ebben szerepet játszik a mozgás is, ami nem feltétlenül jelent aktív sportolást, a mindennapi séta is elegendő ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat, testileg – lelkileg feltöltődjünk. Az időskorba lépés nem jelenti a visszavonulást, a külvilágtól való elzárást. Ebben a korban is lehet társas életet élni, tartani a kapcsolatot a hasonló korosztályú emberekkel, ismerősökkel.
A közösen eltöltött idő, az aktivitás, a mozgás, a rejtvényfejtés, az olvasás, mind segít az agy karbantartásában, a szellemi frissesség megőrzésében. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top