Close

Köszönjük Gombóc Artúrt (is)!

Aki kimaradt, lemaradt a közelmúltban megrendezett Sajdik Ferenc&Tsai kiállításról a kArton Galériában. Egy kis élménybeszámoló azoknak, akik nem lehettek ott.
Ahogy körbesétáltam, egy-egy alkotás hívogatóan arra kért, hosszan időzzek előtte.  Ilyen volt Bajcsuk Iván térben kiemelkedő vonata, mely régi utazások élményét idézte föl bennem. Mottóként rövid verset illesztettek alá: „Én vagyok itt az óbudai bakter, egy madár a madárházban, az éjjeliőr a téglagyárban, a temetőőr, a mozdonyvezető, és valaki az út végén.”

Fenekovács László skorpiós Ars Caricatúrája saját csillagjegyemet mintázta meg.
Szalay Pál „Helyben száguldó” és „Lendületben” lévő lovas szobrai Kentaurok gyűjtőnéven szerepeltek.
Surányi J. András Van Gogh-ja feltálalt fülét késsel, villával ette. A „Kerekasztal-beszélgetés” című korunkra jellemző karikatúra megjelenítette, hogyan beszélünk el egymás mellett.
A falon függött Gyulai Líviusz „Sárkányt eregető szűz” litográfiája, ill. Makina szitalenyomatai.
Tettamanti Béla munkái különösen közel álltak a szívemhez. Képén zongorabillentyűkön nap felé lépkedő emberek jelentek meg.
Sajdik születésnapjára készített rajza a 100.életévhez vezető lépcsősor húsz fokát ábrázolta, irányt mutatva az ég angyalai felé.
Sajdik Ferenc budapesti látképei kedvesek, elgondolkodtatóak, meghökkentőek. Ady gondolata témához illő: „Azért költöztem Pestre, hogy közel legyek Budához.”
Kaján Tibor „Karikatúramánia-térképén” megtaláltuk az asszociáció óceánját, a poént, a groteszket, a depressziót, a melankóliát, és az aktuális szelet.
Halász Géza oroszlánjának szája a „close” opcióval bezárható.
Árvay László wellness-csirkéje volt a legviccesebb alkotás. A lábasban mit sem sejtve csücsülő szárnyas nyakába forró víz csurog.
Az egyik sarokban jókívánságokkal sűrűn teleírt tábla állt. Üzenetünknek alig maradt már hely. Azért odavéstük Feri bácsinak, Pom-Pom papájának: „Köszönjük Gombóc Artúrt (is)!”
Aki most a fejéhez kap, hogy lemaradt, induljon el Vác felé, és a Modern Művészeti Gyűjteményben lesse meg Sajdik Ferenc képeit, karikatúráit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top