Close

„A Zongora” sorozat nyitókoncertje

Piotr Anderszewski

Piotr Anderszewski
2010. szeptember 30. (csütörtök), 19:30, Művészetek Palotája

2010. szeptember 30-án Piotr Anderszewski koncertjével indul „A Zongora” sorozat immár nyolcadik évadja. Ismét világsztárok sora fog ellátogatni Budapestre. 2010/2011-ben hat hangversenyre kerül sor, talán az elmúlt évek legkiemelkedőbb sorozata kerül megrendezésre. Valamennyi közreműködő művész a világ zenei életének is kiemelkedő képviselője. A koncerteket a közönség idén is megkülönböztetett figyelemmel kíséri, elővételben már több mint 1200 bérlet elkelt.

 
A nyitókoncert főszereplője, Piotr Anderszewski már visszatérő vendége a zongorasorozatnak, koncertjét most is nagy érdeklődéssel várja a hangversenyeket látogató közönség. Műsorában Bach 2 angol szvitje mellett Schumann művei hangzanak el.
Bach: English Suite No 5 in E minor, BWV 810, Schumann: Six Canonic Etudes Op 56 ***
Schumann: Gesänge der Frühe Op 133, Bach: English Suite No 3 in G minor, BWV 808
Igazi világsztár lesz Budapest vendége november 17-én, első alkalommal szerepel a sorozaton Jevgenyij Kiszin, hasonlóan a záró koncerten, május 16-án Mitsuko Uchida. Ismét vendégünk lesz Grigorij Szokolov (2011. március 7.), de kiváló hazai művészeink is pódiumra lépnek: Kocsis Zoltán és Ránki Dezső hangversenye is nagy sikerre számíthat. A koncerten folytatódik a Jakobi Koncert Kft. kezdeményezése, melynek keretében a 6-18 év közötti fiatalok 1-1 kísérővel rendkívül kedvezményes áron vásárolhatnak jegyeket a Magyar Villamos Művek Zrt. támogatásával. Ezen a koncerten 50 fiatal hangverseny-látogatására nyílik lehetőség.
Az 1969-ben lengyel-magyar szülőktől született Piotr Anderszewskit generációjának egyik vezető pianistájaként tartják számon. 1991-ben londoni debütálása indította el a világhírnév felé. „Mélyen megindító élmény… a közönség megbabonázva hallgatta”, írta a The Independent kritikusa. Azóta Anderszewski rendszeresen koncertezik a leghíresebb hangversenytermekben (Wigmore és Queen Elizabeth Hall, Théâtre des Champs Élysées), valamint rangos fesztiválokon (Bergen, Cheltenham, Brighton és Bath) és a legkiválóbb zenekarokkal: a Londoni és Müncheni Filharmonikusokkal, a Rotterdami és a Varsói Filharmónia Zenekarával, valamint újabban az RCO Wien és a Francia Rádió Nemzeti Zenekarával.
Első szólólemeze, amely Bach- és Beethoven-műveket tartalmaz, 1996-ban elnyerte a Lengyel Kritikusok Díját, valamint egy teljes Bach-sorozatot eredményezett a Harmonia Mundi gondozásában. 2001-ben a Virgin Classics kiadásában Beethoven Diabelli-variációiból készített felvételt, mely több francia díjat nyert el, a kritikusok lelkesen méltatták: „a legmagasabb szintű zongorajáték” (The Guardian). Zenekari koncertjei eredményeképp elnyerte a Királyi Filharmóniai Társaság (Royal Philharmonic Society) díját, amelyet a legjobb hangszeres előadónak ítélnek oda.
Olyan jelentős elődökhöz csatlakozott ezzel a díjjal, mint Murray Perahia, Itzhak Perlman és Schiff András. 2002-ben Szymanowski Díjjal tüntették ki, a zeneszerző műveinek előadásáért. 
„…A fiatalabb pianisták közül egyre inkább csatlakozni látszik a legnagyobbakhoz” (BBC Music Magazine).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top