Close

Stadionmustra– Tervek

Cikksorozatom utolsó részében olyan stadionokat mutatok be, amelyek még csak a tervezőasztalon léteznek, és nagyon valószínű, hogy nem, vagy csak hosszú évek múlva fognak megépülni. Ilyen többek között az új Puskás-stadion, amelyet a 2012-es Eb-re új külsőt kapott volna, vagy az Üllői úti stadion, amit a dúsgazdag angol befektetők már két éve tervezgetnek, és a tavalyi Bajnokok Ligája és idei Európa Liga résztvevő Debrecen arénája, amit Kósa Lajos már megígért a drukkereknek, de ők továbbra is csak azt skandálhatják: Hol a stadion?


Már makettje is volt
A Puskás-stadion az ország legnagyobb sportlétesítménye, de az állapota olyannyira leromlott, hogyha Magyarország valaha is nagyobb nemzetközi tornát szeretne rendezni, akkor a Puskás-stadion átépítése lenne az első feladat. A 2012-es Európa-bajnokság megrendezésére hazánk Horvátországgal közösen pályázott, és a szép tervek ellenére sem sikerült meggyőzni a döntőbizottságot, amely főleg annak köszönhető, hogy nincs egyetlen olyan magyar stadion sem, amelyben bármilyen nagyobb nézőközönséget vonzó mérkőzést le lehetne bonyolítani. A makett már megvolt, a lelkesedés is, de az új nemzeti aréna sajnos ismét csak egy terv lett a sok közül.

Huszonötezres stadion, hotel, hipermarket…
Ez volt Kevin McCabe terve, az angol multimilliárdosnak valószínűleg érdekesebb játékszer vonta el a figyelmét, mert a Ferencváros stadionja csak nem akar megépülni. Az angol úriember majdnem három évvel ezelőtti kijelentése, miszerint „Nem építhetünk új stadiont egyetlen éjszaka alatt” igaznak bizonyult, hiszen a Fradi még mindig az igen gyér állapotban lévő Albert-stadiont használja, holott ezt az épületet már rég le kellett volna bontani, hogy helyet adhasson az új létesítménynek. A tervek már itt is megvoltak, sőt a bontási engedély is a régi stadionra, bár lehet, hogy egy ütés- és tűzálló stadion megépítése többe kerül, mint ahogyan azt McCabe úr elképzelte.

Csókolom, stadion van?

Nincs, csak egy mobillelátókból összefoltozott pálya a város szélén. Ennyi jutott a Debrecennek, meg pár Kós(z)a ígéret. Pedig a hajdúságiak nem tétlenkednek az eredményeket figyelembe véve. Az elmúlt hat évben ötször lettek bajnokok, és az utóbbi két évben eljutottak mindkét európai kupasorozat csoportkörébe, az ott elért eredményeket inkább ne firtassuk. Mindenesetre a Debrecennek már tényleg kijárna egy stadion, hiszen a csapatnak idén is Budapesten kell lejátszania az Európa-liga csoportmérkőzéseit. 2009-ben végre megindult valami az új stadionnal kapcsolatosan, akkor azt az ígéretet kapták a szurkolók és a klub is, hogy két év múlva már egy új arénában játszhat a Loki. Idén már 2012-re tolódott az új határidő, természetesen a látványtervek már itt is készen állnak arra, hogy valóra váljanak. Már csak 10 milliárd forint hiányzik, és a DVSC-nek nem kell többé a vándorcirkusz szerepét magára venni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top