Close

A látászavar okai

A látás által nagyon sok információhoz jutunk. A látószerv a szemgolyóból, szempillából, könnymirigyből, szemizmokból, a látóidegből és a központi idegrendszer látóközpontjából áll, ha bármelyik terület károsodik, a látás romlik. Látászavart okozhat valamely gyógyszer mellékhatása, de az ideghártya elváltozása is. A szürke hályog főként az időseknél alakul ki, előrehaladott állapotban lévő szürke hályogot mindenképp kezelni kell. 

A látószerv a szemgolyóból, szempillából, könnymirigyből, szemizmokból, a látóidegből és a központi idegrendszer látóközpontjából áll. Ha bármelyik károsodik, a látás romlik. A látászavar többféleképpen is megnyilvánulhat, például elmosódott színeket, képeket lát a beteg, de észlelheti, hogy hibás a térlátása. A látással nagyon sok információhoz jutunk, az információk harmada a látáson keresztül jut el hozzánk. Ha nem látunk élesen, annak több oka is lehet. Okozhatja valamely gyógyszer mellékhatása, vagy, ha nem működik jól az agy vérellátása, illetve amikor a vércukorszint megnövekszik. 
A homályos látás általában időskorban jelenik meg, a szemben lévő üvegtest és szemlencse elöregedik, már nem képes átereszteni a fényt, így az illető homályos, elmosódott képet lát. A szikralátás nem más, mint mikor csukott szemmel lát a beteg csillagokat, villanásokat. Itt, az ideghártya elváltozása miatt nem képes feldolgozni a beérkező képet, így a látás folyamatosan romlik. Ilyen esetben sürgősen fel kell keresni az orvost. 
A szürke hályog is általában az időseknél fordul elő, és mindkét szemet érinti. A szemlencse kiszáradása okozza. Többnyire bizonyos anyagcserezavar váltja ki, mint a cukorbetegség, és csak ritkán veleszületett. De okozhatja valamely gyógyszer mellékhatása is. Fakó, homályos látásképpel kezdődik, majd az állapot fokozatosan romlik. Erős fényben káprázhat a szem, a beteg nem lát élesen. A kettős látás is a tünetek között szerepel. Mindenképpen fel kell keresni az orvost, ha előrehaladott állapotban van, de amíg nem okoz különösebb problémát, nem szükséges a műtét. Könnyen felismerhető, így kezelni is könnyebb. A lencsemag széttörhető, lézeres technikával csak egy kis bemetszést kell vágni. Manapság már rutinműtétnek számít, nem tart sokáig és általában jó eredménnyel jár. 
Látászavarok közé tartozik még a színvakság, amikor a beteg mindent feketébe és fehérben lát. A kancsalság is látászavar, az egyik szemével élesen látja a képet, míg a másikkal, az ideghártya sérülése miatt nem lát. 
Számtalan műszeres vizsgálat áll rendelkezésre a szemtükörtől a mikroszkópon át az ultrahangos vizsgálatokig. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top