Close

A perui indiánok Spanyolországból örökölt sapkái

Peru egy kis szigetén, Taquilén, az itt élők viseletükben több száz éves tradíciót őriznek. Az eredeti sapkákat, az ún. barretinákat a katalánok viselték, és azt szimbolizálta, hogy a viselőjük köztársaság párti. Ma már Spanyolországban a hétköznapok során nem használják, de még mindig szimbóluma a katalánságnak.A spanyolok a hódítások ideje alatt kötelezték a helyi indiánokat,hogy ugyanolyan ruhát viseljenek, mint a korabeli spanyol földművesek. Ezt a viseletet mind a mai napig használják, és azt saját hitvilágbeli motívumaikkal díszítették fel.

A viselet legszembetűnőbb darabja a férfiak sapkája. A szimbólumok ismerőinek ezek a sapkák elárulják, hogy viselőjük házas-e már. Minden férfi saját kezűleg köti meg a sapkáját. A gyerekeknél pedig még azt is megmutatja, hogy fiú vagy lány-e az illető, mert ez hajának hosszúságából nem biztos, hogy kiderül.
A kisgyerekek életében nagy ünnep az első hajvágás. Anyukájuk kis fonatokba köti a hajukat, és minden rokon, aki eljön, levág ezekből egyet, majd ajándékot ad cserébe. A lányoknak ezek után soha többé nem vágják le a haját, mert a szépség szimbóluma a minél hosszabb copf. Ezért, hogy gyorsabban nőjön, kis trükköket is bevetnek, súlyos pompont kötnek a hajuk végére. Ha egy lány szerelmes lesz, a szokások szerint élhet együtt pár évig a kiválasztottjával, hogy kipróbálják, mennyire boldogok együtt. Ha végül úgy döntenek, hogy mégsem akarnak összeházasodni, akkor szétválnak, és ki-ki keresi tovább a párját. Mivel a szokások elfogadják, hogy a fiatalok együtt éljenek házasság előtt, ezért később senki sem válik el, mert csak akkor kötik össze az életüket, ha megbizonyosodtak róla, hogy jól kijönnek egymással.
Ha egy lány végül eldönti, hogy megtalálta a párját, és megházasodik, akkor szerelme jeléül levágja a copfját, és a párjának ajándékozza, aki ebből övet sző. Egy másik típusú övet pedig a feleség szövi, aki szimbólumokkal beleírja a családja történetét. Hol laknak, hány gyerekük van, mivel gazdálkodnak. Ha a körülmények megváltoznak, akkor új övet kell szőni. A társadalom matriarchális felépítésű, a nők a dominánsak, ami abban is megnyilvánul, hogy fizikailag is sokkal erősebbek, mint a férfiak, mert szó szerint ők cipelik hátukon a súlyos terheket.
A férfiaknak van egy kis táskájuk, amiben koka levelet hordanak. Amikor találkoznak egymással, úgy köszöntik egymást, hogy kicserélik a koka leveleiket. Ez azt szimbolizálja, hogy egymás testvérei  és mindenüket megosztják egymással.
Ezen a szigeten kis táncbemutatóval és hagyományos ebéddel vártak minket. Utána szétszéledtünk, és felfedeztük a sziget főterét, ahonnan nagyon szép a kilátás a tóra, és megnéztük a kézműves piacot, ahol meglepően drágán árulták a tradicionális viselet elemeit. Majd visszahajókáztunk Punoba, egy unalmas és piszkos városba, ahonnan a Titicaca tó szépsége teljesen rejtve marad.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top