Close

A vízhiány ellenére szaporodnak a golfpályák Spanyolországban

A golf több mint ötszáz éve indult el világhódító útjára Skóciából, és azóta az egyik legnépszerűbb sportággá nőtte ki magát. Egyben a legjövedelmezőbbé is, mert a golf az a sport, amely a leginkább összefonódott az üzlettel és a politikával. Amerikában igen jól eladhatónak bizonyult, amit tükröz az is, hogy a legjobban kereső sportolók is a golfozók. Évente világszerte legalább ezer új pálya épül, hogy kielégítsék a műkedvelők és a hobbi golfozók igényeit. 
A legjövedelmezőbb befektetésnek a tengerpart közelében épült golfpályák bizonyultak, amelyek gombamódra szaporodtak el Dél-Spanyolországban és Portugáliában is, hogy kielégítsék az elsősorban brit turisták igényeit. Olyannyira, hogy a spanyol Napos Partot átkeresztelték, és a Golf partja lett. Folytatódnak az építkezések, csak Almériában összesen negyven pályát akarnak létrehozni, és ezen a környezetvédők tiltakozása sem változtat, pedig Európa egyik legszárazabb országáról van szó, a gyepet viszont rendszeresen sok köbméternyi vízzel öntözni kell, mert a fű milyenségén dől el a pálya minősége.

Mivel ez döntő kérdés, sokszor olyan helyet keresnek a golfpályák számára, ahol legalább egy ér átfolyik. Ilyet pedig Dél-Spanyolországban aligha találhatnak, ahol a kisebb folyókból tavasz végére elpárolog a víz, és csak a taplószáraz meder marad, valamint ahol egyetlen egy természetes tó sincs. Ezért Franco ideje alatt több tucat mesterséges tavat hoztak létre Andalúziában, hogy megoldják a lakosság vízellátását, csakhogy ha nem esik az eső, a tavak üresen maradnak.
A vízhiány a mai napig égető kérdés a déli részeken, amelyet a régiók különféle módon igyekeznek megoldani. Megtiltják nyáron a földek öntözését, olyan víztisztítókat hoznak létre, amellyel kiszűrik a tengervízből a sót. Murcia pedig létre akarja hozni az összeköttetést, egy cső segítségével, az ország északi részén fekvő folyókkal. Ez ellen viszont az északi területeken élők hevesen tiltakoznak, mondván a vízre nekik is szükségük van a földjeik öntözéséhez.A golfpálya építkezések ennek ellenére folytatódnak, csak Granadában tíz új pályát terveznek, amelyek vízfogyasztása ugyanannyi lesz, mint a tengerparton lévő összes városé és falué együttvéve.
Hasonló a helyzet Dél-Portugáliában, Algarvében is. A turizmus csak mostanában kezdi felfedezni magának ezt a régiót, mivel földrajzi adottságai miatt, itt nem lehet hosszasan pancsikolni az óceánban. De legalább a parton van hely leteríteni a törülközőt, amit augusztusban a Malaga környéki strandokról nem lehet elmondani.Viszont a szörfösök eddig is nagyon kedvelték, és manapság egyre többen választják Spanyolország helyet. A kis üdülőfalvak határai nem értek össze, egyetlen hatalmas turistaövezetet alkotva, és egyelőre olcsóbb is. Így a beruházások itt is fellendültek, a vízellátás problémái ellenére is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top