Close

Spekulációs adó – az MSZP napirendjén az LMP javaslata

A Lehet Más a Politika parlamenti frakciója üdvözli, hogy az MSZP Szekeres Imre aláírásával előterjesztett egy, a pénzügyi tranzakciók megadóztatásáról szóló elképzelést. Nem is tehetnénk másként, hiszen az LMP már június közepén az Országgyűlés elé vitte a spekulációs adóról szóló javaslatát. A spekulációs adó – más nevén tranzakciós vagy Tobin-adó – a nemzetközi pénzügyi mozgásokra kivetett olyan alacsony adó, amely úgy tudná hatékonyan visszaszorítani a spekulációt, hogy közben a költségvetést is többletbevételhez juttatná.

Az MSZP javaslata első pillantásra is átgondolatlan, és nehezen vehető komolyan, hiszen a spekulációs adót egyoldalúan, azaz egy előzetes uniós szintű megállapodás hiányában is bevezethetővé tenné, ezzel súlyos versenyhátrányba hozva a magyar gazdaságot. Indokolatlan továbbá a kormány mozgásterének leszűkítése a leendő adó részleteinek meghatározása által. Az LMP javaslata ezzel szemben egy politikailag egyértelmű, de szakmailag rugalmas felhatalmazást adna a kormánynak a spekulációs adó legalább európai szintű, de optimális esetben globális bevezetéséhez. Szükségesnek tartjuk emellett a lehető legszélesebb körű szakértői egyeztetés lefolytatását is erről a komplex kérdésről, amely megint csak ellentmond a szocialisták „felülről diktált” megközelítésének.

Természetesen örülünk, hogy a baloldaliságához visszatalálni igyekvő MSZP az ökopárt programjából próbál átvenni elemeket – ennél már csak annak örültünk volna jobban, ha javaslatunk ügyetlen lenyúlása helyett a szocialisták támogatják, hogy júniusi előterjesztésünket napirendre vegye az Országgyűlés.

A spekulációs adó napirendre vételének elmaradása ugyanakkor elsősorban a kormányzó Fidesz felelőssége, amely a spekuláció megadóztatása helyett csupán a bankadó bevezetéséről döntött, amely viszont a pártoktól független Költségvetési Hivatal szerint jelenlegi formájában az ügyfelek terheit fogja növelni.

Az LMP ezért azt javasolja, hogy egy elsietett másolat helyett az MSZP inkább támogassa az ökopárt határozati javaslatát, amely a spekulációs adó európai szintű bevezetésére irányul.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top