Close

Már csak két nap, Európa-liga kedvcsináló

Csütörtökön megkezdi szereplését a Debreceni VSC az Európa-liga csoportkörében. Hosszú volt az út idáig, és nem csak az ellenfelek miatt, hanem a magyar bajnok amatőr hibája miatt is, ami veszélybe sodorta a csoportkörbe jutást. De a problémákat már háta mögött hagyta a csapat, és teljes erővel készülnek a Metaliszt Harkiv elleni mérkőzésre, amely csak első hallásra tűnik könnyű meccsnek, de nem lehetetlen a jó eredmény elérése.

PSV, Sampdoria, Metaliszt Harkiv. Három olyan csapat, amely acélosabb bajnokságban edződik, mint a Debrecen. Ennek ellenére jó játékkal mindhárom csapatot meg lehet szorongatni, itthon pedig néhányan szinte kötelezőnek tekintik a pontszerzést. Ha azt nézzük, hogy tavaly a Bajnokok Ligájában tizenkilenc kapott és öt rúgott góljával és nulla pontjával a Debrecen volt a „pofozógép”, akkor bravúrnak tűnne akár egyetlen pont is. De a Liverpool elleni egygólos vereségek, és a Fiorentina ellen „elért” hazai 4-3 mind bizakodást kiváltó eredmények. Főleg, hogy az Európa-liga csapatai nem képviselnek olyan játékerőt, mint a Liverpool, a Lyon és a Fiorentina. A magyar bajnoknak idén is sikerült a bravúr, és kimondani is hihetetlen, hogy 14 év BL és 6 év UEFA-kupa böjt után a Loki két év alatt mindkét tornán tiszteletét teszi a legjobbak között. Köszönhető ez persze a Platini-féle könnyítésnek is, ami lehetőséget ad arra, hogy a kiscsapatok is a reflektorfénybe kerülhessenek, és annak, hogy a Lokit nem meszelték el Litex Lovecs elleni meccs után, Máté Péter jogosulatlan szereplése miatt. A Debrecen kihasználta a lehetőségeket, tavaly futballfiesztát varázsolt az omladozó Puskás-stadionba, és olyan embereket is kicsalt a mérkőzésekre, akik utoljára talán az 1997-es Jugoszlávok elleni Vb-pótselejtezőre látogattak ki (a két meccs alatt egy gólt lőtt a válogatott, és tizenkettőt kapott). 
Idén már a pontszerzés lehet a legfőbb célkitűzés, és erre vitathatatlanul csütörtökön a Metaliszt ellen lesz a legnagyobb lehetősége Herczeg András csapatának. Az ukrán Premer-Lihában bronzéremig, az Ukrán kupában pedig az elődöntőig jutottak a sárga-kékek, és eddigi legnagyobb nemzetközi sikerüket két évvel ezelőtt érték el az UEFA-kupában, ahol a szintén ukrán Dinamo Kijev állította meg a Metalisztot, méghozzá a negyeddöntőben. Előtte viszont oda-vissza megverték a Sampdoriát, a csoportban pedig a Galatasarayt, az Olimpiakoszt és a Benficát is. Szóval a csapat viszonylag ismeretlenül csengő neve ellenére igen kemény ellenfélnek bizonyul. Az Harkiv ráadásul győzelemmel hangolt az Európa-liga mérkőzésre, otthon 3-0-ra verte meg a Zorját. Ezzel szemben a Debrecen 3-0-ra kapott ki idegenben a Győr csapatától. Persze a bajnokságban és a kupákban néha egészen más eredményeket képesek produkálni a csapatok, amely lehetőleg csütörtökön is bebizonyosodik. Tehát a Harkiv nem lebecsülendő csapat, és nagyon nagy szüksége van a Debrecennek a „hazai” pálya előnyeire, ezen belül is a szurkolótáborra. 1500 forintért már jegyet válthatunk a csütörtöki mérkőzésre, amelyet Debrecenben több ajándékboltban és plázában is meg lehet vásárolni, Budapesten pedig a Syma csarnok jegypénztárainál valamint a Puskás-stadion Dózsa György út felőli „kőpénztárainál”  van rá lehetőség. Akinek nincs lehetősége kilátogatni a Puskás-stadionba, az a Story TV-n szeptember 16-án kilenc órától követheti figyelemmel a találkozót. Az esély megvan a jó szereplésre, reméljük, hogy a Debrecen élni tud a lehetőséggel, talán idén már nem a pofozózsák szerepe jut a Lokinak, és annak a néhány drukkernek lesz igaza, akik kötelezőnek tartják a pontszerzést.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top