Close

Emlékszel?

A legtöbb diák bekerülve a főiskolára megtapasztalja mennyire nehéz több száz oldalt megjegyezni egy-egy vizsgára. Sokszor kétségbe esnek, hogy biztosan valami baj van velük. A probléma viszont nem mindig velünk van. Van, hogy a memóriánk nem képes egyszerre feldolgozni a hirtelen kapott információt.

Vannak olyan dolgok, mint például a nevek, a telefonszámok, amelyeket csak rövid ideig vagyunk képesek elraktározni. Viszont vannak olyan adatok, amikre akár évek múlva is könnyedén visszaemlékezünk. Az előbbiért a rövid, az utóbbiért a hosszú távú memória felel. A rövid távú memória mindössze 7 vagy 9 információt képes egyszerre megjegyezni. Az viszont bizonyított tény, hogy az olyan események vagy emberek, melyek vagy akik valamilyen érzelmet váltanak ki bennünk, azokat könnyebben felidézzük. Rövid távú memóriánkba általánosságban képi vagy akusztikus elemeket raktározunk, hosszú távú memóriánkba viszont főként hosszabb szövegeket. Mi lehet a legjobb megoldás arra, hogy biztosan emlékezzünk? Ismétléssel.

 

Fontos, hogy úgy mond edzésben tartsuk elménket, akár csak a testünket. Bontsuk csoportokra az információkat, vagy kössük valamilyen számunkra egyszerűen megjegyezhető dologhoz. Sokan rímekbe szedik a bevásárló listát. Vannak, akik kis cetliket hagynak az egész lakásban, hogy ne felejtsenek el valamit. Ezekkel mind-mind erősítjük az emlékezőtehetségünk. Ezzel szemben persze az alkohol és a különféle drogok ellenkező hatást váltanak ki.

Éppen ezért fordul elő olyan sokszor egy görbe este után, hogy nem emlékszünk arra, hogy mit is csináltunk az éjszaka folyamán. Ami valljuk be őszintén sok esetben jobb is, mert csak a barátokat hallgatva is legszívesebben elsüllyednénk szégyenünkben. Ez persze inkább a nőknél van így, a férfiak sokkal inkább találják humorosnak és jó storynak. Diákoknak nagyon fontos megjegyezni, hogy soha ne egyszerre akarják beleverni a fejükbe a temérdek mennyiségű információt. Ha lehet, tartsanak 15 vagy akár fél órás szüneteket is. Ez a kis pihenő is úgy hat az agyra, mint az alvás. Mint ha lefeküdtünk volna aludni, majd frissen kelve újra nekikezdtünk volna a napnak.
Érdekesség, hogy egy amerikai kutató vizsgálatok következtében rájött arra, hogy a nők memóriája sokkal jobb, mint a férfiaké. Ez főként a szavak megjegyzésére irányul ugyan, de valószínűleg sok nő számára elégtétel is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top