Close

A különleges Montenegró

Montenegróban mindenki megtalálhatja a kedvére való kikapcsolódást, legyen szó strandolásról, túrázásról, extrém sportokról, vagy síelésről. Bár a kis balkáni országnak alig több mint félmillió lakosa van, különlegességének köszönhetően, egy évben több turistát fogad, mint ahányan lakják. Az országot rengeteg kulturális hatás érte az idők folyamán, így Montenegró két világ találkozásának tekinthető, Kelet és Nyugat határkövének, és olyan természeti kincsekkel dicsekedhet, amelyek egyedülállóak Európában.

    A legtöbb turista a Kotori-öbölbe látogat el, amely Európa legdélebbi fjordja, a világon pedig a 30 legszebb öböl közé tartozik,és az UNESCO védelme alatt áll. A közelben rengeteg kiemelkedő szépségű, hangulatos tengerparti város várja a strandolás szerelmeseit: Budva, Sveti Stefan, Herceg Novi, Tivat, Ulcinj.
    A leghosszabb strand, az ulcinji, amely 13 km hosszú. De érdemes ellátogatni a Jaz strandra is,amely két és fél kilométer távolságra van Budvától, amely a térség legismertebb és legfelkapottabb üdülőhelye. A turizmus meg is változtatta a tengerparti városka arculatát. Hét-nyolc éve még kis trafikok, nyugodt partok várták az idelátogatókat. Mára Budvában luxus jachtkikötő épült, ahonnan rendszeresen versenyeket szerveznek, a trafikok helyét az óvárosban pedig a legmenőbb márkák butikjai vették át, remek kikapcsolódást nyújtva az egész napos strandolás után a turistáknak. Kedvelt úti cél a halászfaluból átalakított „hotel” sziget, Sveti Stefan. Bár a szigeten kizárólag luxus hotelek és lakások épültek, található itt egy szabad strand is, és a közelben olcsóbb apartmanok várják az idelátogatókat.
    Az országban négy nemzeti park várja a túrázókat: Skadarsko jezero Nemzeti Park, Lovćen Nemzeti Park, Biogradska Gora Nemzeti Park, Durmitor Nemzeti Park. Azoknak, akik igazi kalandra vágynak, nem szabad kihagyniuk a Durmitor nemzeti parkot, ahol a Tara-kanyon is megtalálható. Csak kevesen tudják, hogy ez a világ második legmélyebb szurdoka a Colorado-kanyon után. Mélysége helyenként az 1300 métert is eléri. Itt arra is lehetőségünk nyílik, hogy kipróbáljuk a vadvízi evezést. De ebben a nemzeti parkban vannak Montenegró legszebb csúcsai is, köztük Montenegró legmagasabb pontja, a 2523 méteres Bobotov Kuk.
    A túrázóknak kihagyhatatlan élmény a Biográdi hegység, ahol Európa utolsó őserdeinek egyike található. A hatalmas hegycsúcsok között gyönyörű gleccsertavak rejtőznek, közöttük az 1094 méter magasan fekvő lenyűgöző Biográdi-tó
    Az ország leghíresebb tava a Szakadári-tó, ugyanis itt lelhető fel Európában a pelikánok legutolsó élőhelye. De akit érdekel a madárvilág, ne hagyja ki a Shkodra tavat sem, ahol egy hajókirándulás keretein belül fedezhetjük fel az élővilág csodáit, és a szigorúan védett madárfajokat.
    Akit a kulturális értékek vonzanak, mindenképpen látogasson el az Ostrg monostorba, amelyet a 17. században Vasilij egy Niksic mellett egy kősziklára épített. Vasilijt ide temették el, és a csontjainak különleges erőt tulajdonítanak, így ez a monostor az egyik legfontosabb zarándokhely Montenegróban, és rengetegen tulajdonítják gyógyulásukat Vasilij varázserejű csontjainak.
    Montenegró különlegessége, hogy az év bármely időszakában ellátogathatunk ide. Az őszi, tavaszi hónapokban a természetjárás, a túrázás, kerékpározás és az extrém sportok kedvelőit várják. Télen rengeteg jó minőségű sípálya áll a rendelkezésünkre. A legfontosabbak, a már korábban említett Durmitor nemzeti parki Zabljak, a Tara folyó völgyében fekvő Kolasin, és a Beranáttól 15 km-re fekvő Lokve.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top