Close

A kardio edzés élettani hatása

Sokan nem vagyunk tisztában azzal, hogy mit takar az a kardio edzés és milyen hatást érhetünk el vele.

A kardió kifejezés a szív terhelésére vonatkozik. Ilyenkor emelkedik szívverésünk, ezáltal növekszik vérkeringésünk is. Lényege, hogy pulzusunk végig zsírégető zónában maradjon. Ezt úgy érhetjük el, hogy kétszázhúszból kivonjuk az életkorunkat. Szervezetünk ilyenkor zsírpárnáinkból használja fel, és dolgozza le a plusz kalóriákat. Két fajta kardio edzést különböztetünk meg. A hosszan tartó, közepes intenzitású, egyenletes pulzusszámú mozgást, ami elősegíti a szabadgyökök kialakulását, leépíti az izmokat, és csak egy bizonyos sebességre készíti fel a szívet.

 

Valamint a rövidebb ideig tartó, nagy intenzitású, ciklikusan változó mozgást, mely növeli az antioxidáns termelést, serkenti az anyagcserét, zsírégetést, és felkészíti a szívet a változó hatások kezelésére, ami a mai rohanó világban elengedhetetlen. Egy egészséges embernek is szüksége van minimum napi húszpercnyi edzésre. Sajnos a 21. században a napi torna a tv távirányítójának és a számítógép klaviatúrájának pötyögtetésében nagyjából ki is merül, amit szervezetünk rövid időn belül megérez. Számtalan lehetőségünk van eleget tenni mozgásbeli igényeinknek, akár otthon, akár fittnesztermekben. A futás javítja a kondíciót, a légzés és keringésműködést, növeli a szervezet álló- és ellenálló képességét, és nem utolsó sorban a kitartást. Egy kutatás során az is kiderült, hogy egy idő után olyan, mint az orgazmus. Amikor átesünk a „holtponton” ugyan úgy kitisztul a tudatunk, és agyunkkal csak az adott tevékenységre koncentrálunk, akárcsak testi örömök átélésekkor. Konditermekben kipróbálhatjuk erőnlétünket a lépcsőző gépen, elliptikus gépen, sífutó gépen, vagy az evezőpadon, amik szintén a kardi mozgás szerves részei. A tréning menete variálható, így nem válik unalmassá, mint a torna dvd. A társaság, valamint a tudat, hogy velünk együtt más is „szenved” buzdító hatással bír. Nem egy elvetendő dolog a fittneszbérlet ára sem, ami szintén ösztönöz abban, hogy rendszeresen visszajárjunk mozogni, hisz nem csak energiát, de pénzt is fektettünk bele.

Ezekhez a sportszerekhez ma már olcsón hozzájuthat az ember lánya (vagy fia), és otthon is elvégezhetőek a gyakorlatok. A rendszeres tornával endorfinok szabadulnak fel, amik megakadályozzák a rosszkedvet, és visszaadják az elvesztett, vagy épp még meg nem lelt önbizalmat, amivel párhuzamosan nő az önbecsülésünk is. A kemény munka látványos változást eredményez, aminek persze idővel környezetünk is hangot ad. Mindeközben erősödik a szív, nő a tüdőkapacitás, csökkent a koleszterinszint, és a magas vérnyomás, a cukorbetegség kialakulásának esélye, valamint segít az alvászavarok leküzdésében. Különösen fiatal korban érdemes beiktatni a napirendbe valamiféle mozgásformát, mert serkenti a növekedést és személyiség javító, ami valljuk be, egy tinire rá is fér! Emberi mivoltunkból adódóan, hajlamosak vagyunk a bűnbe esésre, amit már Éva is bebizonyított az almába harapásos akciójával. Azonban a napi testmozgással kiküszöbölhető a sütik felé tanúsított esendőségünk. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top