Close

Veszélyes vegyszerek a kozmetikumokban

Az iparosodás és a profit hajhászás megdöbbentő méreteket öltött. Napról napra szembesülünk azzal, hogy a nagy cégeket fikarcnyit sem érdekli az egészségünk és a jólétünk, csak az, hogy jól nevelt fogyasztót gyártson belőlünk. A szépség és fiatalság szlogenjeit  hangoztatva olyan termékeket dobnak piacra, amelyek olyan vegyszereket tartalmaznak, amelynek hosszútávú hatásairól fogalmunk sincs. Sajnos ez sokszor olyan cégekre is igaz, akik a marketing előnyeit kihasználva natúr termékként hirdetik méregdrága cikkeiket, amelyek aztán ugyanazokat a vegyszereket tartalmazzák, mint olcsóbb társaik.Az egyetlen, amit tehetünk, hogy alaposan átböngésszük az összetevők listáját, és tisztában vagyunk azzal, hogy a sokszor érthetetlen nevek mögött mi bújik meg.Nézzük tehát, milyen vegyszerek találhatóak meg kedvenc tusfürdőinkben, testápolóinkban, és krémeinkben.

    A termékek a hosszú eltarthatóság érdekében tartósítószereket tartalmaznak, amelyek allergiát, kiütéseket, és bőr irritációt, de szélsőséges esetekben depressziót is okozhatnak. A következő nevek rejtik a tartósítószereket: Paraformaldehyde, Benzylhemiformal, 2-bromo-2-nitropropane-1, 3-diol, 5-bromo-5-nitro-1, 3-dioxane, Diazolidinyl urea, Carbamide, Imidazolidinyl urea, Quaternium-15, DMDM Hydantoin, Sodium hydroxymethyl, Glycinate, Methenamine.
    A tartósító szerek másik veszélyes fajtája, az ún. parabének, amelyek a termékek használatával bőrön keresztül felszívódva szinte azonnal a véráramba kerülnek. Az olyan termékekben találhatók meg, amelyek pl. 24 órás hidratálást ígérnek. Sajnos ezek a termékek sokszor bizonyítottan rákkeltő anyagokat is tartalmaznak, mint a Diethylene Oxide, amelyet ezen a néven sokszor nem is tüntetnek fel az összetevők között. Ez az összetevő a bőrön keresztül szívódva károsítja a sejteket. Nagy koncentrációban található meg a gyermekeknek szánt készítményekben is. A következő összetevők utalhatnak jelenlétére: Polyethylene, Polyethylene glycol (pl. PEG-32), Polyoxyethylene, (1,4)-Diethylene Dioxid, 1,4-Dioxacyclohexane, DI (Ethylene Oxid), Dioxan
    A gyártók arra is figyelnek, hogy a termék tetszetős legyen,  ezáltal pedig jól eladható. Ezt az adalékanyagokkal, szintetikus színezékekkel igyekeznek elérni, amik „csak” csalánkiütést, allergiát okozhatnak. Kőolaj vagy kőszén alapúak és széles körben elterjedtek. Ezek a rúzsokban és a színezett szájfényekben a legveszélyesebbek, mert ilyenkor szó szerint meg is esszük őket. Ezeket az átveréseket például gyümölcsízű csók szlogenként adják el nekünk.. És sajnos hosszú távon ezek is rákkeltőek lehetnek. A színezékeket a CI betűjelzés után egy ötjegyű szám követi, az élelmiszerekben ezek a bűvös „E” számosok. A legveszélyesebbek a következők: E102  tartrazin  C.I. 19140 – allergia, asztma, csalánkiütés, migrén, E123  amarant  C.I. 16185 –  mutagén, rákkeltő , E124  ponszó  C.I. 16255 – allergia, légúti problémák, E127  eritrozin  C.I. 45430 – magatartásbeli eltérések, idegrendszeri problémák, allergia, E128  vörös  C.I. 18050 – allergia, E129  allúrvörös  C.I. 16035 – allergia, hiperaktivitás, rákkeltő,  E131  patentkék  C.I. 42051 – allergia, rákkeltő, E132  indigotin  C.I. 73015 – allergia, rákkeltő, E133  brillantkék  C.I. 42090 – allergia, rákkeltő, E142  zöld  C.I. 44090 – rákkeltő.
    Megdöbbentő, de a kozmetikai szerek nagy mennyiségben tartalmaznak ásványi olajokat, amelyek az üzemanyag gyártás melléktermékei, így olcsók, és nagy mennyiségben állnak rendelkezésre. Ezekkel helyettesítik a sokkal drágább növényi olajokat. Mint bőrápoló szer használják, de ilyen hatása nincs, viszont megakadályozza a bőr szabad légzését, azzal, hogy eltömíti a pórusokat, és pattanásokat okoz. A következő nevek jelentik az olajszármazékokat: Mineral oil, Paraffinum liquidum, Paraffin oil, Paraffin wax, Petrolatum, Petroleum
Végül érdemes megjegyezni, hogy a termékekben mindemellett rengeteg a szintetikus illatanyag, amelyek fejfájást, szédülést, és kiütéséket okozhatnak. A gyártók a kemikáliákkal kapcsolatban azzal védekeznek, hogy termékeik csak nagyon kis mennyiségben tartalmazzák ezeket, de azt senki nem veszi figyelembe, hogy milyen hatásuk lehet a tartós használatnak, illetve annak, hogy senki sem csak egy terméket használ, hanem rengeteget egyszerre. És ide tartóznak a mosószerek, öblítők, mosogatószerek, és a lista még hosszan folytatható. A sok feleslegesen bevitt vegyszer gyengíti az immunrendszert, és végső soron különféle betegségek okozói lehet. Mit tehetünk ez ellen? Azt, hogy megismerjük ezeket a vegyszereket, és sokkal körültekintőbbek leszünk a vásárlásnál, és nem dőlünk be a csodákat ígérő reklámoknak, amelyeknek egyetlen célja, hogy a gyártó jól keressen a silány termékeivel.

Forrás: mannaszappan.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top