Close

Csatlakozz Te is az Állj fel a szegénység ellen nemzetközi akcióhoz!

Látványos megmozdulás a Milleniumi Fejlesztési Célokért – Budapesten, az Erzsébet téren, szeptember 17-én

Tíz éve fogadták el az ENSZ Millenniumi Nyilatkozatát. A 2000. szeptember 6-8. között New York-ban tartott Millenniumi Csúcstalálkozón 189 ENSZ – tagállam (köztük Magyarország is) írta alá a Millenniumi Nyilatkozatot, megegyezve ezzel abban, hogy 2015-ig megszüntetik a szegénységet a Földön. Megfogadták, hogy ezt a Millenniumi Fejlesztési Célok megvalósításával teszik majd, mely célok a következők:
1. 2015-ig felére csökkenteni azoknak a számát, akik kevesebb, mint napi 1 dollárból élnek
2. elérni, hogy a Földön minden gyerek legalább általános iskolai oktatásban részesüljön
3. elősegíteni a nemek közötti egyenlőséget és növelni a nők társadalmi szerepét
4. csökkenteni a gyerekhalandóságot
5. javítani a közegészségügyet; küzdeni a HIV/AIDS és más súlyos vírusok, valamint járványok ellen
6. gondoskodni környezetünk megóvásáról
7. létrehozni egy globális összefogást a fejlődésért.


2010-ben az ígéretek teljesítésének utolsó 5 esztendejéhez érkeztünk. Sajnos az elmúlt 10 évben nemhogy csökkent volna, hanem 7-800 millióról 1,2 milliárdra növekedett a világ éhezõinek, alultápláltjainak a száma, az elmaradt cselekvés nyomán közel 4 millió kisgyermek halt meg a szegénység következtében, és továbbra is napi 6-7000 áldozatot szed az AIDS. Jelenleg is sok millió ember nem jut hozzá az alapvetõ egészségügyi ellátáshoz, gyermekek milliói számára elérhetetlen az iskolai oktatás, és 1 milliárd ember nem jut ivóvízhez.

2005-ben 1,4 milliárd ember, a fejlődő világ lakosságának egynegyede élt a nemzetközi szegénységi küszöb alatt (ez 2005-ös árakra vetítve kevesebb mint napi 1,25 dollárból való gazdálkodást jelent). 1990-ben számuk 1,8 milliárd volt.
Az előrehaladás egyenlőtlen volt a térségek között. Ebben a 15 éves periódusban a szegénységi ráta 60%-ról 16%-ra esett Kelet-Ázsiában. Összehasonlításképpen: Afrika szub-szaharai régiójában a szegénységi ráta 50% fölött maradt, bár 1990 óta történt némi előrelépés.
2009-ben mintegy 55-90 millióval több ember él majd rendkívüli szegénységben, mint amennyit a gazdasági és pénzügyi válság előtt előirányoztak.
1998 és 2008 között a dolgozó szegények aránya – olyan munkások, akik családjukkal együtt kevesebb, mint napi 1,25 dollárból élnek – az összes dolgozóhoz viszonyítva csökkent: számuk 944 millióról 632 millióra, arányuk 38%-ról 21%-ra. Ám a gazdasági- és pénzügyi válság hatására számuk ismét – becslések szerint – mintegy 215 millióval növekszik.
A fejlődő térségekben veszélyeztetett munkakörülmények között dolgozók száma 2009-ben több mint 110 millióval meghaladhatja a 2008-as értékeket. Ezzel visszájára fordulhatnak az elmúlt évtized bíztató tendenciái.
Az 1990-2-es 842 millióhoz képest 2009-ben világszerte 1,02 milliárdra nőtt az éhezők száma.

Ban Ki-Moon, az ENSZ főtitkára 2010. márciusi – Az ígéret megtartása című – jelentésében így vélekedik: „Nem hagyhatunk cserben több milliárd embert, aki a nemzetközi közösségtől várja, hogy beváltsa a Milleniumi Nyilatkozat – egy jobb világra vonatkozó – ígéretét.” A főtitkár szerint, ha nem sikerülne beteljesíteni a Nyilatkozatban vállalt célokat, az „elfogadhatatlan bukás lenne morális és gyakorlati szempontból egyaránt… …ha elbukunk, akkor a világ veszélyei – instabilitás, erőszak, világjárványok, természeti erózió, túlnépesedés – megsokasodnak.”

2010. szeptember 19-22. között New York-ban, az ENSZ Közgyûlésen ülnek össze a világ vezetõi, hogy értékeljék a Millenniumi Célok eléréséért tett eddigi lépéseiket és felülvizsgálják eddigi politikájukat.

Magyar fiatalok, civil szervezetek és felelõs polgárok idén is csatlakoznak a „Stand Up Against Poverty” világméretû akcióhoz, hogy közösen hívják föl a világ kormányainak figyelmét ígéreteik betartására: a társadalmi egyenlõtlenségek kezelésére és a szegénység felszámolására.

Az akcióra – az ENSZ-közgyűlés időpontjához igazítva – 2010. szeptember 17-én (pénteken) kerül sor, 17 órai kezdettel.
Helyszín: Budapest – Erzsébet tér

A szeptember 17-i rendezvény része a „2010 – A Szegénység és Társadalmi Kirekesztés Elleni Küzdelem Európai Éve” eseményeinek (www.2010againstpoverty.eu), az ENSZ Millennium Kampányának (www.standagainstpoverty.org) és a GCAP – Közös Fellépés a Szegénység Ellen – www.whiteband.org) elnevezésû nemzetközi mozgalom akcióinak, amely a világ több mint 100 országában csaknem 1000 civil szervezet hálózata, s fõ célja a szegénység elleni világméretû harc.

2009-ben a „Stand Up Against Poverty” kezdeményezés világszerte közel 173 millió embert mozgatott meg, amellyel a világtörténelem eddigi legnagyobb egyidõben szervezett civil megmozdulása volt.
Idén ehhez csatlakozik a budapesti rendezvény, amelyen számos híresség, közéleti személyiség fog felszólalni a szegénység ellen (pl. Bódis Kriszta, az UNICEF jószolgálati nagykövetei, Gömbös Ervin a Magyar ENSZ Társaságtól, Elek Dóra, a Szegénység Elleni Év arca, a Magyar Vöröskereszt képviselője, az ARC Plakátkiállítás pályázatának nyertese és az Amnesty International képviselõje). A program házigazdája Novák Péter lesz, majd koncertet ad az Irie Maffia zenekar. Az esemény záróakkordja a Millenniumi Fejlesztési Célok felolvasása, a résztvevõk szimbolikus „felállása”, majd színes léggömbök elengedése lesz!

Forrás:
www.standupbudapest.hu

www.unis.unvienna.org
www.amnesty.hu

 

fotó: standagainstpoverty.org 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top