Close

Pénzbüntetést kapott a Debrecen

Az UEFA fegyelmi bizottsága 15 ezer eurós pénzbüntetést szabott ki a Debrecennek, mivel korábban Máté Péter jogosulatlanul szerepelt a Litex Lovecs elleni Európa Liga-selejtezőn. Sokan számítottak arra, hogy a magyar bajnokot az amatőr adminisztrációs hiba miatt kizárják a második számú európai kupasorozat csoportköréből, ám ez szerencsére nem valósult meg.

 
Nem sokáig örülhettek a Loki-drukkerek a múlt hét csütörtöki Litex Lovecs elleni továbbjutásnak (amellyel a csoportkörbe jutottak a hajdúságiak), mivel másnap kiderült, hogy Máté Péter nem volt rajta a csapat regisztrációs lapján, ami kizárja a pályára lépés lehetőségét, ennek ellenére a játékost a 91. percben becserélték. Az UEFA a hibát rögtön a fegyelmi bizottság elé tárta, és ezzel a sajtóban is megkezdődtek a találgatások, hogy milyen büntetést szabhatnak ki a Debrecennek. Az első hírek arról szóltak, hogy a meccset automatikusan a Lovecs nyeri meg 3-0-ra, ezzel pedig már ők lettek volna a továbbjutók. Szerencsére ez a lehetőség volt a legvalószínűtlenebb, hiszen a csoportbeosztást már kisorsolták, ráadásul a Lovecs a sorsolásnál a 3. kalapban szerepelt volna (a Debrecen a negyedikben volt) és ez alapjaiban változtatta volna meg a csoportbeosztást, amelynek későbbi variálása nagyobb botrányt kavart volna, mint a Debrecen bakija. Később próbálták erősíteni a „pánikhangulatot”, példának felhozták a Győr EL-selejtezőjét, hiszen az Atyrau ellen 2-0-ra megnyert meccset utólag három gólos győzelemként írták jóvá az ETO-nak, mert a kazahok egyik játékosa nem volt rajta a nevezési listán. Az a helyzet viszont más volt, mivel Máté Péter a Debrecen BL-selejtezőjében még szerepelt a nevezési lapon, csak az EL-selejtezőbe való átkerüléskor nem volt rajta a listán. A hírek felröppenés után néhány órával a Litex benyújtotta az óvását, ami azért is volt fontos, mert az UEFA egy napos határidőt adott a klubnak, hogy reagáljon a történtekre, különben a futballszervezet saját kezébe vette volna a döntéshozatalt. Névtelen mesemondók olyan lehetőségeket is kitaláltak, miszerint a Debrecen indulhat ugyan az EL-ben, de megvonják a csoportköré járó prémiumot/több évre eltiltják őket az európai kupaporondtól/fegyelmi eljárást indítanak a klub ellen, szóval rengeteg érdekes történetet kreáltak a (vélhetően nem Debrecen szimpatizáns) fórumozók és cikkírók. A helyzetet némileg könnyítette, hogy három éve a Litex ugyanezt a hibát követte el, csak akkor a jogosulatlanul szereplő játékos 90 percet játszott, és még gólt is lőtt. Igaz, hogy ez csupán az akkor még UEFA-kupa selejtezőjének első körében történt. Ekkor a bolgárokat három ezer euróra büntették, de folytathatták szereplésüket a kupában.

Tegnap végre kiderült az igazság, az UEFA nyilvánosságra hozta döntését, mely szerint a Debrecennek 15.000 eurós (nagyjából 4.2 millió forint) pénzbírságot kell fizetnie a szövetségnek a hiba miatt. Tehát a különböző elméletek közül a legjobb eset vált valóra, az EL-csoportkörért járó egymillió eurós prémiumnak ez csupán a töredéke. Ez persze nem jelenti azt, hogy a hibázó illetőt (illetőket) meg kellene dicsérni, sőt a klub vezetésének komoly büntetést kell kiszabni a figyelmetlenség miatt, hogy ez máskor még véletlen se forduljon elő. Ilyen hibát még egy alsóbb osztályban sem lehet elkövetni, így meg főleg nem, hogy a Debrecennek a kupaszereplés volt a tét. Reméljük, hogy a DVSC illetékesei egy életre megtanulták a leckét, és, hogy nem került sor még egyszer ilyen hibára. A lényeg szerencsére nem változott: a Debrecen Európa Liga főtáblás, és a tavalyi BL-szereplés után ismét maradt őszre is magyar csapat nemzetközi kupasorozatban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top