Close

Néprajzi Múzeum Baráti Köre Egyesület

A Néprajzi Múzeum Baráti Köre Egyesület (NMBKE) többéves hagyományra tekint vissza. Az 1991 évi megalakulása óta számos tagot tudhat sorai között: kézművesek, népi iparművészek, iparművészek, magángyűjtők, pedagógusok. A Baráti Kör egy kölcsönös előnyökön alapuló társulás, ahol a múzeum és a tagok saját lehetőségeiken keresztül segítik egymást a közös cél elérésében.

Az Egyesület célja, hogy közösségi keretet biztosítson a néprajz, a népi kultúra iránt érdeklődőknek, ismereteik bővítéséhez ill. átadásához, hogy a Múzeum falai között egy tartalmas és fontos társasági találkozási helyet alakítson ki a népművészetet, a népi iparművészetet, a folklórt és a Múzeumot szerető, a törekvéseivel egyetértő barátok, kézművesek, pedagógusok, műgyűjtők, diákok, egyetemisták részére.
     Ez a tagok aktív közreműködésével érhető el. Több éven keresztül az évente legalább egyszer megrendezett Baráti Köri Nap volt az egyik ilyen találkozási lehetőség a múzeum munkatársai, a tagok és társadalom széles rétegeit képviselők között. Ilyenkor gyermekfoglalkozások, tárlatvezetések, filmvetítések, gyűjteményi bemutatók, szórakoztató előadások töltik ki a május végi, vagy június eleji szombati napot. A múzeummal közösen rendezett nyílt nap minden évben nemcsak a baráti köri tagokat, hanem a széles közönséget is vonzotta.

     A baráti kör a korábbi években muzeológiai témakörökben rendszeres előadásokat hirdetett meg, ill. tartott tagjainak, lehetővé tette az új időszaki kiállítások bemutatását. 
     Kiemelkedően fontos tevékenységet jelentett a pedagógusok számára több éven át nyújtott múzeum- és kiállításismertető, valamint általános néprajzi ismereteket nyújtó múzeumpedagógiai továbbképzés, neves szakemberek előadásaival. Tulajdonképpen ezek a képzések jelentették az előzményét és alapját a későbbi felsőfokú oktatásban létrejött múzeumpedagógiai képzésnek. A Baráti Kör a Budapesti Tanítóképző Főiskolával együttműködve országos méretű szakmai konferenciát rendezett 1998-ban a hon- és népismeret, valamint a múzeumok szerepe és feladata a közoktatásban témakörben.
     A Baráti Kör sokrétű tevékenységével igyekezett a Néprajzi Múzeum közönségkapcsolati munkájához hozzájárulni és minél szélesebb társadalmi bázist kiépíteni. 
   2008-ban a Baráti Kör egy újabb szekcióval, a Kézműves Szekcióval bővült, amely összefogja a különböző területeken tevékenykedő kézműveseket. A Néprajzi Múzeum otthont ad ennek a kezdeményezésnek és segítséget nyújt egy értékteremtő közösség formálódásában.

    A szekció tagjai nagy összefogásának köszönthetően szép eredmények születtek az elmúlt évben. Számos rendezvényen vettek részt, népszerűsítve a Múzeum kiállításait, programjait és öregbítve a hazai kézművesség hírnevét (Visegrádi Palotajátékok,  mesterség-bemutatóval, Mesterségek Ünnepe, Múzeumok Majálisa, Gödöllői Királyi Kastély rendezvényei).
   2009. március 28-án az Egyesület közgyűlést tartott, melyen az Alapszabály módosítása mellett újabb szekció megalakulásáról döntött: Alkotó Műhelyek és Előadóművészek Szekciójáról is. A Szekció megalakulása egy természetes folyamat következménye. Az utóbbi években a múzeum számos zenés, táncos programnak adott otthon: több magyar népzenei, világzenei, nemzetiségi formáció fellépett tematikus sorozatok keretében, hangszer–, zenei stílusok bemutatója önállóan vagy nagyobb rendezvény kísérőjeként színesítette a múzeum programjait.
     A továbbiakban az Egyesület a négy szekció közösen kialakított elképzelései alapján folytathatja munkáját (Kézműves, Pedagógus, Műgyűjtő és az Alkotó Műhelyek és Előadóművészek Szekció). Reményeink szerint a Baráti Kör egy pezsgő életű – a múzeum részére széles társadalmi bázist kialakítva, tagjainak ismereteik bővítéséhez keretet, lehetőséget biztosítva –  egyesületté válik.
Rónai Tánya, titkár
 
 
A Néprajzi Múzeum szeretettel várja Önt a Néprajzi Múzeum Barátainak Köre Egyesületben, amely közösségi keretet biztosít a néprajz és a népi kultúra iránt érdeklődőknek. Amatőrök, önkéntesek és műgyűjtők számára szakmai segítséget nyújt anyagaik gyűjtéséhez, rendszerezéséhez. A baráti kör tagjai kedvezményekben részesülnek a Néprajzi Múzeum rendezvényein és vásárain. Az egyesület tagja lehet minden magyar és nem magyar állampolgár, aki egyetért az egyesület célkitűzéseivel.
Éves tagdíj:
Felnőtt: 1000 Ft
Diák, nyugdíjas: 500 Ft
Ha be szeretne lépni az egyesületbe, kérjük, töltse ki és a lenti címre küldje el a belépési nyilatkozatot, amelyet innen tölthet le.
 
Néprajzi Múzeum Barátainak Köre Egyesület
1055 Budapest, Kossuth tér 12. 
 
 
 
 
51. Országos néprajzi gyűjtőpályázat
A Néprajzi Múzeum meghirdeti az ELTE BTK Néprajzi Intézete, a Magyar Néprajzi Társaság, az MTA Néprajzi Kutatóintézete és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum támogatásával az 51. ORSZÁGOS NÉPRAJZI GYŰJTŐPÁLYÁZATOT.
A pályázatok benyújtási határideje: 2010. szeptember 22.
 
 
 
 
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top