Close

Alapjáraton kezd a parlament szeptemberben

A nyári törvényhozási roham után ősszel csak átlagos lesz a tempó
A parlament októberig fél gőzzel működik: a kormány a jogalkotási program szerint addig mindössze négy saját tervezete elfogadására számít. A törvényalkotási nagyüzem novemberben indul be: akkor huszonkét előterjesztésről kell majd dönteni, s decemberre is marad tizenhat, közte a költségvetés. A Ház előtt jelenleg csak olyan ellenzéki törvényjavaslatok vannak, amelyeket valószínűleg soha nem tűznek napirendre.

Három hét múlva összeül a parlament, ám egyelőre kizárólag olyan, ellenzéki képviselők által jegyzett törvénytervezetek vannak a Ház asztalán, amelyek szinte bizonyosan nem kerülnek napirendre. Az Országgyűlés persze nem marad munka nélkül, hiszen a kormány második félévi jogalkotási programja szerint a kabinet szeptembertől decemberig csaknem ötven törvénymódosításról tárgyal, és ebből negyvenkettőt még az idén el is fogad a parlament. Igaz, októberig legfeljebb fél gőzzel működik majd a Ház, mert addig mindössze négy tervezetről szavazhatnak a képviselők. A nagyüzem novemberben indul be, amikor huszonkettő lesz a penzum, de még decemberre is marad tizenhat előterjesztés.

Az eddigi kodifikációs láz mindazonáltal csillapodni látszik, hiszen a nyári rendkívüli ülésszak nem egészen két hónapja alatt majdnem hatvan különféle, többségében egyéni képviselői javaslatról döntött a parlament. Ami mind ez ideig példátlan teljesítmény, hiszen korábban az új Országgyűlés a megalakulását követően szinte kizárólag a kormányalakításhoz szükséges néhány törvénymódosításról tárgyalt. Most viszont a közjogi berendezkedés alapjait – többek között a választási rendszert, az Alkotmánybíróságot, a közszolgálati médiumok felügyeletét – érintő javaslatok sorát darálták le szinte napok alatt, ráadásul érdemi egyeztetés nélkül.

 

A teljes cikk itt olvasható 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top