Close

Nem hátrál meg a reformoktól az Orbán-kormány

Úgy tűnik, 2012-2013 előtt nem indít érdemi reformot a második Orbán-kormány, hiszen ahhoz érzékelhető gazdasági növekedésre lenne szükség – mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára. Beszélt arról is, hogy az Orbán-kabinet érdemi reformokba kezd, ehhez azonban legalább 4 százalékos bővülés szükséges, idén azonban mindössze 0,8-1 százalékosra lehet számítani. Vagyis a nagyobb lépések a ciklus második felében várhatók. Idén legfeljebb 0,8-1,0 százalékos lehet a bővülés, a reformok költségeinek fedezéséhez viszont már 4 százalékos szintre lesz szükség. Mivel tartani kell a konvergenciaprogramban rögzített 3,8 százalékos GDP-arányos deficitcélt, lépni kellett – jelentette ki az államtitkár. 

Nem mi teremtettük a 300 milliárdos lyukat, a túlfutás lehetősége a tavalyi parlamenti megszavazástól benne volt a költségvetésben, így a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) és az Európai Bizottságnak is megvan a felelőssége – hangsúlyozta.

A kormány célja, hogy minél hamarabb a piacról legyen finanszírozható a gazdaság. El kell jutni oda, hogy biztonsági háló (IMF-segítség) nélkül is vegyék a magyar állampapírokat – tette hozzá.
A jövő évi deficitcéllal kapcsolatban azt mondta: Magyarországnak mint fejlődő, felzárkózó országnak nem lenne rossz, ha lenne lehetősége, kerete adót csökkenteni, hogy ez beindítsa a gazdaságot. Emlékeztetett arra, hogy az unió először gazdaságélénkítő csomagokkal élt a válság időszakában, majd visszavonulót fújt, és most foggal-körömmel vissza akar térni a maastrichti kritériumokhoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top