Close

Kétharmados támogatottság a kormánypártoknak

Továbbra is kétharmados támogatottsága van Orbán Viktornak, és a Fidesz-KDNP-nek a Nézőpont Intézet szerdán közzétett felmérése szerint.

Orbán Viktor miniszterelnöki munkájával a megkérdezettek 64 százaléka elégedett, a kormány tevékenységét az emberek több mint fele, 54 százaléka pozitívan ítéli meg, ami jelentős javulás az egy hónappal ezelőtti értékhez képest, amikor 46 százalék volt elégedett a kabinet teljesítményével. A Fidesz-KDNP támogatottsága is magas, az aktív szavazók 62 százaléka választaná a pártszövetséget egy most vasárnapi választáson – tartalmazza az MTI-nek szerdán megküldött közvélemény-kutatási eredmény.

A Fidesz-szimpatizánsok háromnegyede (76 százaléka) mellett a Jobbik-tábor közel fele (43 százaléka) is jónak találja, hogy a kormány az ország érdekében használja kétharmados többségét.

Orbán Viktorral kapcsolatban az Nézőpont Intézet úgy fogalmaz: „a kétharmad közeli elégedettség a kormányfő töretlen népszerűségéből is adódik. A rendkívüli népszerűség, illetve az a tény, hogy Orbán méltó politikai ellenfél nélkül maradt, egyaránt szükséges a kétharmados forradalom működtetéséhez”.
A biztos választók 10 százaléka támogatja a Jobbikot, 7 százaléka az MSZP-t és 4 százaléka az LMP-t.
A leginkább elutasított párt az MSZP; az emberek 41 százaléka nem szavazna a szocialista pártra. A Jobbikot a választók negyede, a Fideszt és az LMP-t pedig 9-9 százaléka nem választaná.

A fideszes és a szocialista bázisnak mindössze a tizede nyilatkozott úgy, hogy sohasem támogatná az LMP-t egy valamikori országgyűlési választáson. „Ám mindez azzal függhet össze, hogy az új párt még nem döntötte el, kit tekint legfőbb ellenfelének” – olvasható az intézet honlapján.

A Nézőpont Intézet a Heti Válasz számára készült országos reprezentatív közvélemény-kutatás során július 19. és július 22. között telefonon kérdezett meg 1000, véletlenszerűen kiválasztott személyt. Az adatok hibahatára a mintanagyságtól függően legfeljebb +/- 3,2 százalék.

A Századvég Alapítvány hétfőn közzétett júliusi közvélemény-kutatása szerint alapjaiban nem változott a kormánytöbbség társadalmi támogatottsága a választások óta eltelt három hónapban.

A biztos szavazók körében a kormánypártokra a megkérdezettek 64 százaléka voksolna, szemben az MSZP 16 százalékos, a Jobbik 10 százalékos, és az LMP 8 százalékos szavazati arányával.
(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top