A Magyar Pékszövetség által kiírt kétfordulós szakmai versenyre közel 70 pékárut neveztek a magyar tulajdonú sütőipari vállalkozások a három versenykategóriában. A nevezők közel harmada első alkalommal indult el a megmérettetésen. A szakmai zsűri által az első körben kiválasztott pékáruk kerültek be a sajtónyilvános második fordulóba, amelyet június 4-én tartottak.
A Magyar Pékszövetség szakmai versenyén nemcsak Pékszövetségi tagok, hanem bármilyen magyar tulajdonú sütőipari vállalkozás indulhat. A megméretés egyre népszerűbb, idén közel 70 terméket neveztek 3 kategóriában. A Szent István napi kenyér címért 20 vállalkozás indult 29 termékkel. Az Innovatív kenyér kategóriában 14 cég 26 termékkel jelentkezett, míg a Sétáló sütemény kiírásra 9 cég küldte el 13 termékét. A benevezett péktermékeket erre a versenyre fejlesztették a pályázók, így azok kereskedelmi forgalomban csak a versenyt követően fognak megjelenni.

A verseny legfontosabb kategóriája az államalapítás ünnepére készülő „Szent István napi kenyér”, itt olyan termékkel lehetett jelentkezni, amely hagyományos, hozzáadott élesztővel, kovász felhasználásával, kovászos technológiával, legalább kétféle lisztből készült. Követelmény volt, hogy kizárólag magyar és természetes alapanyagokat tartalmazzon.
Az „Innovatív kenyér” kategóriájában fontos volt, hogy valamilyen újítás jelenjen meg a termékben (alapanyag használat, gyártási technológia, megjelenés, élettani hatás), és magyar alapanyagok felhasználása szintén elvárás volt.

A „Sétáló sütemény” kategóriája követelményei, a kreatív, dekoratív megjelenés, valamint a könnyű szállíthatóság és fogyaszthatóság és az érzékszervi tulajdonságok – így az alakra, az illatra, az ízharmóniára és a megfelelően laza tésztaszerkezetre – is figyelt a bírálat során a sok éves szakmai tapasztalattal rendelkező bíráló bizottság.

„Az egészséges életmód és a hagyományos technológiák újrafelfedezése egyre meghatározóbb a versenytermékeknél. A piac számára a frissesség mellett fontos szempont a természetes, kovászos technológiák alkalmazása, illetve az alapanyag kiválasztásnál is egyre jobban előtérbe kerülnek azok, amelyek az egészségre valamilyen kedvező hatást gyakorolnak” – mondta Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke. Megjegyezte: a szakemberek az utóbbi években bátrabban alkalmaznak különleges fűszereket, magvakat, gabonákat egy-egy új termék fejlesztése során.
A verseny zsűrizése mindig anonim módon zajlik, a szakmai bírálóbizottság nem tudja, hogy mely terméket mely cég készítette, csak a regisztrációs sorszáma kerül feltüntetésre. A zsűri tagjai egyedileg pontoznak, a pontozólapok összesítése titkos. A verseny második fordulójába összesen 30 termék jutott be (9-9 db kenyér és 12 db sétáló sütemény). A „Szent István napi kenyér” kategória győztesét a nyár folyamán az Országházban jelentik be. A legjobb pékárukkal a nagyközönség először a Magyar Ízek Utcájában ismerkedhet meg.
A Szent István napi kenyér kategória győztese 500 ezer forint, az Innovatív kenyéré 300 ezer, míg a Sétáló süteményé 200 ezer forint díjban részesül.

A Szent István napi kenyér és az Innovatív kenyér kategória zsűritagjai:
Ilonka Boldizsár – a zsűri elnöke, a Világ Pék- és Cukrászszövetség nagykövete és tiszteletbeli tagja, a Magyar Pékszövetség elnökségi tagja
Kászpári Károly – a Magyar Pékszövetség Baranya-Somogy-Tolna megye régiójának elnöke, a Fristen Kft. ügyvezetője
Király István – a Magyar Pékszövetség Bács-Kiskun megye régiójának elnöke, a Király Pék és Társa Bt. alapítója
Knezsik István – Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE), illetve az Autós Nagykoalíció (ANK) elnöke
Nagy László – Backaldrin Hungária Kft. bemutatópéke, pékmestere
Németh László- IPOSZ elnöke
dr. Pleva György – Nébih, Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság igazgatója
•
A Sós sétáló sütemény kategória zsűritagjai:
Gyenge Katalin – a zsűri elnöke, a balatonkenesei Katica Pékség, Kávé és Teaház vezetője, a Bocus d’Or innovációs díj első helyezettje, a Magyar Pékszövetség Fejér-Komárom megye régiójának korábbi elnöke
Benzsay Krisztián – az IREKS-STAMAG Kft., szaktanácsadója és pékmestere
Both Ákos – a Magyar Zeelandia mesterpéke
Kószó Katalin – a Puratos Hungary Zrt., cukrász és pékmestere
Selmeczi László – Magyar Cukrász Ipartestület társelnöke és ügyvezetője
Szécsényi Tamás – NAK, Élelmiszeripari Igazgatóság igazgatója

A Magyar Pékszövetség három évtizede képviseli és támogatja a hazai sütőipari vállalkozásokat. Jelenleg 450 vállalkozás a tagja, amelyek a hazai sütőipari kapacitás mintegy felét teszik ki. A Magyar Pékszövetség tevékenységében az érdekvédelem mellett nagy hangsúlyt kapnak a tagoknak nyújtott szolgáltatások, így közös beszerzések, pályázatokon való részvétel, továbbképzés, marketing és kommunikáció.
https://www.pekszovetseg.hu