Close

Visszapattanás előtt az építőipar

Solar Panel alternative energy on the roof

A lakásépítések számának csökkenése ellenére, a kamatok mérséklődése, az építőanyagárak normalizálódása és az új Otthonfelújítási Program közvetlen és közvetett hatásai miatt pozitív fordulatban bízik a Mapei Kft.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2024. első negyedévében 23 százalékkal kevesebb lakás épült, mint egy évvel korábban, az építési engedélyek száma pedig 9,3 százalékkal maradt el a 2023. azonos időszakától.
„Az épített lakások számának csökkenése riasztónak tűnhet elsőre, azonban az építési engedélyek számának alakulása a lassulás ütemének mérséklődésére utal” – mondta Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.
A szakember kiemelte, hogy a lakásépítési engedélyek számának csökkenése ellenére a piac fokozatos stabilizálódására számít. A mérsékelt kamatszint hatására néhány lakásépítő cég már megkezdte a beruházásokat. Véleménye szerint ebben a helyzetben élénkülni fog a lakossági kereslet, valamint a befektetési célú lakásvásárlások.


Emellett az új Otthonfelújítási Program hatására a felújítási piac élénkülésére lehet számítani, mert az energetikai korszerűsítési támogatások további felújítási munkálatokat generálnak. Például egy fűtéskorszerűsítést követően gyakran kerül sor fürdőszoba- és konyhafelújításra, vagy más nagyobb beruházásra.
„A lakásfelújítások terén egy hétmilliós projekt esetén a tulajdonosnak csupán egymillió forintot kell saját zsebből kifizetnie, a fennmaradó összeget az Otthonfelújítási Program fedezheti. Ennek köszönhetően jelentős mozgástere marad az ingatlantulajdonosoknak további felújítási munkák elvégzésére, például fürdőszoba-átalakításra, teraszépítésre vagy akár egy egyszerű festésre. Ez minden bizonnyal hozzájárul a piac további élénküléséhez” – véli Markovich Béla.


Az építéseknek és a felújításoknak egyaránt jót tesz, hogy az építőanyagárak mára normalizálódtak, és bár csökkenésre nem lehet számítani, várhatóan nem is nőnek számottevően a következő időszakban. Mindezen folyamatok enyhítik a lakásépítések csökkenésének hatásait, fékezve az építőipar lassulását.
Visszapattanásra azonban Markovich Béla szerint a kamatszint további csökkenése és az Európai Uniótól érkező források után újrainduló állami beruházások hatására lehet számítani, ha nem idén, akkor jövőre.
A hír forrása: Mapei Kft.

Shares
scroll to top