Close

Nagy tavaszi virágültetés

A tavasz beköszöntével birtokba vehetjük a kertet, a teraszt, a balkont. Lehetőségünk nyílik a természettel való szorosabb harmónia visszaállítására, az ember-növény barátság megerősítésére. A Fűvészkertben tartott Nagy tavaszi virágültetés rendezvényen olyan közismert személyek kalauzoltak el a gyógy- és fűszernövények, zöldségfélék, az egynyári és balkonnövények és évelők színpompás világába, akik maguk is sok tapasztalattal rendelkező komoly kertművelők.

A négy évszakunk adottságaival a kora tavasztól a nyáron át a téli balkonig lehetőséget ad a kertészkedésre a növényeink ápolására, megújítására. Tél végén a tavaszi hagymások hidegtűrő-kedvelő növényeken át a nyári forróságot szerető mediterrán termékekig, a növények között minden igényre, tájolásra van választás, megoldás. A balkon kiváló lehetőséget kínál arra, hogy évszakról évszakra más-más hangulatot teremtve, ápolhassuk, megújíthassuk növényeinket.

Borbás Marcsi, az egy.hu médiaplatform tulajdonosa a gyógy-és fűszernövényekkel kapcsolatban kiemelte, többségük nagy előnye, hogy évelőként viselkedik, nem szükséges minden évben vetni. A magas beltartalmú, ízletes fajok jól elvannak nagyobb méretű balkonládákban, cserepekben önállóan vagy vegyesen ültetve. Egy-egy ehető virágú dísznövénnyel társítva nemcsak hasznos, de mutatós kompozíciók készülhetnek. Szakmai társa Kosztka Ernő, a Magyar Kertépítők Országos Szövetségének elnöke volt.

McMenemy Márk, a hobbi kertészeti magazin, a kert.tv létrehozója a balkonokon, teraszokon megtermelhető friss zöldségfélékről beszélt. Sok közülük, így a paradicsom, paprika, padlizsán, petrezselyem, zeller, spenót, különböző leveles salátafélék palántái nagyobb edényekben is felnevelhetők. Mindig kéznél vannak, friss csemegék. Egyre több, kis helyet igénylő, cserépben nevelhető gyümölcsfa is megjelent az árudák kínálatában, ezekre külön is fölhívta a figyelmet, érdemes próbálkozni vele. Szakmai társa Treer András a Flora Hungaria Nagybani Virágpiac szakmai vezetője volt.

Szomorú Miklós, az Egy Kertész Kertje blog szerzője a lágyszárú évelő növények varázslatos világába kalauzolta el a jelenlévőket. Minden évszakban gyönyörű színfoltok alakíthatók ki a virágzó és csak a levelükkel díszítő fajok kombinációjával. Kiválasztásuknál érdemes a növények igényéből felkészülni a szerint, hogy napos, félárnyékos vagy árnyékos helyre kerülnek. Ültetésre a lehetőségekhez mérten nagyobb edényeket válasszunk, hisz a növényeknek több évre szólóan teremtünk életteret. Ezzel arra is rámutatott, hogy az évelő növényeket nem kell minden évben újra ültetni, a szabadban töltött téli hónapok után maguktól megújulnak. Szakmai társa Patkós István, a Beretvás Kertészet munkatársa volt.

Móri Imre virágkötő mester egynyári és balkonnövényekből készített mesteri kompozíciókat. Balkonládákat, alacsonyabb, magasabb növénytartókat használt fel, melyek anyagukban, külső megjelenésükben is mutatós teraszdíszek. A növényféleségek bátor kombinálására bíztatott. Tetszetősek az egy szín árnyalatait vagy a harsogó színeket vegyesen tartalmazó növényegyüttesek. A jó minőségű, tőzeget is tartalmazó virágföld használatának fontosságát külön hangsúlyozta. Szakmai társa Pethő Zsolt a Beppler Kft. munkatársa.

Ez alkalomra „ültetni menő” címmel kisfim is készült.
Forrás: Flora Hungaria

Shares
scroll to top