Close

A jövő az, ami lenni szokott

Apu azért iszik, mert te sírsz - A jövő az, ami lenni szokott

Puzsér Róbert és Farkas Attila Márton (FAM) talán nem is titkolt szándékkal társadalmi folyamatokat kíván gyorsítani. Már-már klasszikusnak számító előadássorozatuk az élet általuk vélt legaktuálisabb és legfontosabb kérdéseit feszegető konfrontatív szellemi workshop. A kritikus/újságíró és az egyiptológus/kulturális antropológus/publicista újabb könyvvel jelentkezett 2022 nyarán. Az ismét a Holnap Kiadó gondozásában megjelent Apu azért iszik, mert te sírsz – A jövő az, ami lenni szokott beszélgetős kötet folytatja a hagyományokat, igaz most már sokkal terjedelmesebb formában. Egyre több közéleti szereplő járul hozzá sikerükhöz, újítás az első könyv megjelenése óta (https://potszekfoglalo.hu/2017/05/apu-azert-iszik-mert-te-sirsz/), hogy most Laár András helyett már ketten,  HOBO és Kassai Lajos is ajánlót és bemutatást írt a műhöz és a beszélgető partnerekről a fülszövegben. Utóbbi a kötet bemutatóján is tiszteletét tette meghívott vendégként. 

 

“Egy vegán csoport elválasztotta a tyúkokat a kakasoktól, hogy véget vessenek a megerőszakolásuknak”

 

Annyi lényegi változás akad még, hogy az interneten a beszélgetéseket rögzített felvételek már csak hanganyagban érhetők el, így az előadások sem annyira interaktívak már mint rég. Puzsér legendás Braco, a néma gyógyítóról szóló videós prezentációja (https://youtu.be/xNlc-R7CmqY), vagy FAM ku-klux-klanos videós elmélkedése tátongó űrt hagy maga után. Sebaj. A világ változik és talán megkönnyíti az ő dolgukat is, hogy nem kell a heti fellépéseken laptoppal meg technikusokkal egyezkedni. Az elmaradhatatlan felolvasások és citálások azért maradtak, a könyvben rengeteg idézet elhangzik. Hamvas Bélát több oldalon keresztül szavalja például FAM. Megtudjuk, hogy a svédek valószínűleg azért lettek az LMBTQ főhadiszállása mert a Valhallába is szivárványos út vezetett a korántsem konzervatív keresztény viking legendákban. Öniróniából, szarkazmusból nincs hiány. 

 

Ha lesz még egy újranyomás a kötetből, hasznos lenne felsorolni majd a végén a hivatkozott forrásokat szerzők megjelenítésével – megkönnyítve az olvasó dolgát, ha újra leemelné a polcról (Ember legyen a talpán, aki azt mind kibogarássza). Fontos megemlíteni még a remek versidézeteket is, számos kiváló művet ismerhetünk meg a magyar és világirodalomból Ady Endrétől Weöres Sándorig Kovács Ákoson és Charles Bukowskin keresztül. Az előadók tájékozottsága és műveltsége tekintélyt parancsoló. Továbbá említésre méltó, hogy a kötet jól szerkesztett és már egyáltalán nem hemzseg helyesírási hibáktól. A 11 fejezet szerkesztett és tudatos ívet ír le, a halálról való elmélkedés kiinduló pontjából jutunk el egészen “a velünk élő poszthumán létformákról és a kulturális eseményhorizont átlépéséről” való eszmefuttatásig.

 

“a hetven társadalmi nemből bárki lehet szülő”

 

Az alkotók szerint könyvük célja egybefogni a fiataloknak szánt emlékezetes beszélgetéseket, hogy a szélesebb olvasóközönség is megismerhesse azokat. Fel is merült bennem, hogy milyen jól illene ez a középiskolások történelem vagy filozófia óráira is, mert az érdekes tálalás által igazán elgondolkodik az olvasó az összefüggések láncolatát kutatva. Ez az egész Apu sorozat az egyik legvagányabb esemény a kategóriájában, teljes mértékben leköti a hallgatói – jelen esetben olvasói – figyelmet és elképesztő derűt, jókedvet áraszt a párbeszéd, ami baromira felemelő tud lenni a nyomasztó hírek dömpingjében. 

 

Puzsér a következőt nyilatkozta még az első kötet bemutatóján: – Ez az antikrisztusi kor. Soha senki nem mondta, hogy az apokalipszis ennyire unalmas lesz. Nagyon mozgalmasnak képzeltük. Aztán eljött, és kiderült, hogy se vége, se hossza. És további generációkon keresztül tart majd (http://www.irodalmijelen.hu/2017-jul-18-1047/egy-pszichoterapian-probaljuk-keresztulrugdosni-ezt-tarsadalmat-beszelgetes-puzser?fbclid=IwAR2ifUOz2XgU2Ckv8AhN7aXTxoDVoyPFt9GeiY7-u3j4ycLxvGxE7AwJrso). Talán a párbeszéd eszközével kevésbé démonizálódik a minket körülölelő baljós világ. A koviddal, háborúval, inflációval,  menekülthullámmal terhelt hétköznapjainkból következtetve ha mást nem is, talán azt elérik, hogy ne lépjenek bele majd az eljövendő generációk ugyanazokba a csapdákba melyekben manapság vergődünk. 

 

Apu azért iszik, mert te sírsz – A jövő az, ami lenni szokott

492 oldal, füles, kartonált・ISBN: 9789633493885

Megjelenés: 2022. június 13.

Holnap Kiadó

Shares
scroll to top