Close

Meghalt XVI. Benedek pápa

95 éves korában meghalt XVI. Benedek pápa, majdnem egy évtizeddel azután, hogy megromlott egészségi állapota miatt lemondott.

Kevesebb mint nyolc évig vezette a katolikus egyházat, mígnem 2013-ban XII. Gergely 1415-ös lemondása óta ő volt az első pápa, aki lemondott.
Benedek utolsó éveit a Mater Ecclesiae kolostorban töltötte a Vatikán falain belül, ahol szombaton 9 óra 34 perckor hunyt el.
Utódja, Ferenc pápa január 5-én vezeti majd a temetést.
A Vatikán közölte, hogy az emeritus pápa holttestét január 2-tól a Szent Péter-bazilikában helyezik el, hogy a hívők végső búcsút vehessenek tőle.
A müncheni székesegyházból harangok szólaltak meg, a római Szent Péter térről pedig egyetlen harangszó hallatszott a halálhír bejelentése után.
Benedek pápa halálhíre óta tett első nyilvános nyilatkozatában Ferenc pápa az egyház számára ajándéknak nevezte őt, nemes és kedves embernek nevezve őt.
A Vatikánban tartott újévi szertartáson tisztelgett „legkedvesebb” elődje előtt, kiemelve „az egyház javára felajánlott áldozatait”.
Az angliai és walesi katolikus egyházfő, Vincent Nichols bíboros szerint Benedek pápa „a 20. század egyik legnagyobb teológusa” volt.
Nyilatkozatában így fogalmazott: „Különös szeretettel emlékszem a 2010-es pápai látogatásra ezeken a vidékeken. Láttuk udvariasságát, szelídségét, elméjének figyelmességét és nyitottságát mindenki iránt, akivel találkozott.”
Rishi Sunak brit miniszterelnök „nagyszerű teológusnak” nevezte a volt pápát, „akinek 2010-es brit látogatása történelmi pillanat volt mind a katolikusok, mind a nem katolikusok számára országunkban”.
III. Károly király azt mondta, hogy „mély szomorúsággal” fogadta Benedek pápa halálhírét, és „szeretettel” emlékezett vissza arra, hogy 2009-ben egy vatikáni látogatás során találkozott vele.
„Emlékszem továbbá állandó erőfeszítéseire, amelyekkel a békét és a jóakaratot igyekezett előmozdítani minden ember számára, valamint a globális anglikán közösség és a római katolikus egyház közötti kapcsolat megerősítésére irányult” – tette hozzá.
Joe Biden – aki mindössze a második katolikus, aki amerikai elnökként szolgált – azt mondta, hogy Benedek pápára „neves teológusként fognak emlékezni, aki egész életében az egyház iránti odaadással, elvei és hite által vezérelve”. Joe Biden kiemelte a pápának a Fehér Házban tett 2008-as látogatása során tett észrevételeit, amelyben az egykori pápa azt mondta, hogy „a globális szolidaritás szükségessége ugyanolyan sürgető, mint valaha, ha minden ember méltóságához méltó módon akar élni”.
Emmanuel Macron francia elnök szerint Benedek pápa „lélekkel és intelligenciával dolgozott egy testvéribb világért”, és arról biztosította Franciaország és a világ katolikusait, hogy gondolatban velük van.
Giorgia Meloni olasz miniszterelnök szerint Benedek pápa „a hit és az értelem óriása volt”.
„Életét az egyetemes egyház szolgálatába állította, és az emberek szívéhez és elméjéhez szólt, és szólni fog a továbbiakban is, tanítóhivatala lelki, kulturális és intellektuális mélységével” – tette hozzá az olasz kormányfő.
Olaf Scholz német kancellár azt mondta, hogy Benedek pápa sokak számára, nem csak Németországban, „a katolikus egyház formáló alakja, egyenes személyiség és okos teológus” volt.
Michael D. Higgins ír elnök azt mondta, hogy a volt pápára „fáradhatatlan erőfeszítései miatt fognak emlékezni, amelyekkel a béke és a jóakarat előmozdítása érdekében az egész világon közös utat keresett”.
Justin Welby, Canterbury érseke szerint Benedek pápa „korának egyik legnagyobb teológusa volt, aki elkötelezte magát az egyház hite iránt, és kitartóan védte azt”.
Vlagyimir Putyin orosz elnök a nemzethez intézett újévi beszédében „a hagyományos keresztény értékek védelmezőjeként” méltatta Benedek pápát.


A volt pápa halálhírét követően az emberek a római Szent Péter téren kezdtek gyülekezni.
A 65 éves Annamaria és a 64 éves Patrizia, akik az észak-olaszországi Bologna városából érkeztek, elmondták, hogy azonnal odamentek, amint értesültek a halálhírről.
„Azért jöttünk ide, hogy imádkozzunk. Nagyszerű pápa volt, bizonyára nagyon különbözött Ferenctől, nagy gondokodó és tudós volt. Az egyház többi részéhez hasonlóan mi is mindig emlékezni fogunk rá” – mondta Annamaria a BBC-nek.
Barbara Bernadas, egy turista a spanyolországi Barcelonából elmondta, hogy barátjával együtt értetlenül álltak a hír hallatán.
„Éppen akkor értesültünk a haláláról, amikor a Szent Péter téren voltunk. Egy idegenvezető éppen azt mondta nekünk, hogy hol élt Benedek, szürreális érzés. Mi fog most történni? Ez a helyzet példa nélküli, nincsenek protokollok arra, hogy mi fog most történni. Minden bizonnyal ez egy példátlan történelmi pillanat” – mondta.
Bár a volt pápa már egy ideje beteg volt, a vatikáni hatóságok szerint állapota a kor előrehaladása miatt súlyosbodott.
Ferenc pápa szerdán az év utolsó vatikáni audienciáján arra szólított fel, hogy „imádkozzanak egy különleges imát Benedek pápáért”, aki szerinte nagyon beteg.
A Németországban Joseph Ratzinger néven született Benedek 78 éves volt, amikor 2005-ben a valaha megválasztott egyik legidősebb pápává vált.
Pápasága nagy részében a katolikus egyháznak szembe kellett néznie a papok által elkövetett, évtizedes gyermekbántalmazásokról szóló vádakkal, jogi követelésekkel és hivatalos jelentésekkel.
Az év elején a volt pápa elismerte, hogy hibákat követtek el a visszaélések kezelésében, amikor 1977 és 1982 között müncheni érsek volt.

bbc.com

Shares
scroll to top