Close

Hulladékmentes Tisza program 

A Tisza forrásvidékét is sikerült elérniük a folyó megtisztítását célzó, szemléletformáló Hulladékmentes Tisza program szakembereinek. A Tiszai PET Kupa, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Coca-Cola Magyarország által létrehozott kezdeményezésben 2019 óta több mint 100 tonna hulladéktól szabadították meg a folyót, és számos technológiai újdonsággal is támogatták a Tisza megtisztítását.

Az elmúlt egy évben Kárpátalján tettek sokat a hulladékgyűjtés és -kezelés fejlesztéséhez, ezen kívül egy víztisztító konténert is kifejlesztettek, amellyel a helyi, a szomszédos országban zajló konfliktus miatt megnövekedett számú lakosság számára könnyebben elérhetővé válik a tiszta víz. A szemétszedési világnaphoz kapcsolódóan is újabb hulladékgyűjtő akcióra került sor.
 
Immár három éve dolgoznak együtt a Tisza és mellékfolyóinak ökológiai védelmén és a folyó megtisztításán a háromoldalú összefogással létrejött Hulladékmentes Tisza program szakemberei. Az elmúlt év során a PET Kupa legfőbb törekvése az volt, hogy segítse és felgyorsítsa a kárpátaljai hulladékgazdálkodás kiépítését, hogy a folyó szennyezését már annak forrásánál meg lehessen állítani. Bár az ukrajnai konfliktus jelentősen megnehezítette a munkát, mégis biztató eredményeket sikerült elérni az ottani hulladékgyűjtési és hulladékkezelési gyakorlatok fejlesztése terén. Kőrösmezőn újabb szelektív hulladékgyűjtő pontok létesültek; ennek és az ehhez kapcsolódó kommunikációs és edukációs kampánynak köszönhetően tovább növekedhetett a folyó elől eltérített hulladék mennyisége: a Tisza forrásvidékén az elmúlt egy évben 10 tonnával kevesebb hulladék került a folyóba.  Természetesen a PET Kupa esszenciája sem maradhatott el: folyótakarító akciót is tartottak a nyáron, amelynek egyik “ékszere” volt a folyóból kiemelt autóroncs.
Az ukrajnai konfliktus és a növekvő menekültszám miatt a kárpátaljai lakosság egy része nehezen jut nap mint nap tiszta ivóvízhez, tisztálkodási, mosási lehetőséghez. Ebben nyújt számukra segítséget a PET Kupa szakemberei és külső szakértők által fejlesztett mobil víztisztító konténer. A mobil vízvételi pont többféle funkciót képes ellátni: víztisztítója a Tisza vizét fogyaszthatóvá teszi, de mosási, zuhanyzási lehetőséget is biztosít, illetve teakonyha is található benne, így egyfajta közösségi pontot is jelent a használók számára. A konténer emellett hulladékgyűjtőként és újrahasznosítóként is funkcionál, ahol a lakosság leadhatja az összegyűlt hulladékot.
„A konténer megtestesíti a PET Kupa fő céljait: a tiszta víz biztosítását, a hulladékszennyezés megelőzését és a közösségépítést. A fejlesztés célja, hogy olyan régiókban nyújtson hozzáférési lehetőséget a biztonságos vízhez, ahol jelenleg ez nem mindenki számára adatik meg.” – mondta el Molnár Attila Dávid, a PET Kupa társalapítója.


 „A The Coca-Cola Foundation – a The Coca-Cola Company globális alapítványa – a Hulladékmentes Tisza projekt keretében 2019 óta összesen 400.000 dollárral támogatta a PET Kupát működtető Természetfilm.hu Egyesületet.  Büszkék vagyunk erre a programra, amely nem pusztán egy rövidtávú hulladékgyűjtő akció, hanem egy jövőbe mutató kezdeményezés: gondoljunk csak a programban kifejlesztett GPS alapú nyomkövetésre, vagy a hulladék-újrafeldolgozási módszerekre. A Coca-Cola számos módon igyekszik a csomagolási hulladék problémájára megoldást találni – ez a program egyike a megoldás felé vezető utaknak” – mondta el Sonia Dimogli, a Coca-Cola Magyarország igazgatója.
A program kezdete óta nagyban támaszkodik az önkéntes munkaerőre: a PET Kupa eddig több mint 100 főt mozgósított, akik több ezer munkaórát áldoztak a Tisza és mellékfolyóinak megtisztítására. A Coca-Cola Magyarország részéről ugyancsak több alkalommal csatlakozott több mint 200 lelkes önkéntes a programhoz, akik Kiskörén, Dinnyésháton, Tiszaszalkán és legutóbb szeptember 16-án Tiszaderzsen összesen több mint 8 tonna hulladéktól szabadították meg a Tiszát és környezetét.


  A Hulladékmentes Tisza program a hulladékgyűjtésen túl sok egyéb eredményt is hozott: a hatékonyabb hulladéktérképezést támogatja a tavaly elindított GPS alapú nyomkövetés, amelynek segítségével a PET Kupa szakemberei fel tudják tárni a műanyagszennyezés útját és mértékét a folyón.
Ugyancsak fontos eredmény, hogy a vízügy közreműködésével a Kiskörei Vízlépcső szomszédságában tavaly kiépülhetett a PET Kupa első Folyómentő Központja, ahol megtörténik a hulladék gondos szétválogatása és újrahasznosításra való előkészítése. A folyami műanyag másodnyersanyagként többek között a Plasztikkajakban ölt formát – ez a vízi jármű kizárólag a Tiszán összegyűjtött műanyag palackokból készült. 
A Hulladékmentes Tisza program résztvevői a jövőben is azért dolgoznak majd, hogy mind a forrásnál, mind a védekezési pontokon biztosítani tudják a folyami hulladék kiemelését, válogatását, innovatív hasznosítását és mindeközben segítsenek kiépíteni a modern hulladékgazdálkodás szükséges elemeit a magára maradt térségekben.

Forrás: Tiszai PET Kupa

Shares
scroll to top