Close

Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál

Október 7-én kezdődik és október 22-ig tart a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál, amely klasszikus és kortárs zenei együttműködésekkel, színházi és táncelőadásokkal, ingyenes orgonakoncertekkel, jazz- és könnyűzenei formációkkal, irodalmi, valamint képzőművészeti programsorozatokkal és minifesztiválokkal várja a közönséget.
A Liszt Ünnep, amely idén idén is ízelítőt ad a kivételes tehetségű zeneszerző páratlan életművéből, a főváros őszi kulturális kínálatának fontos része. Ezen az igazi összművészeti fesztiválon az előadó- és képzőművészet sok ága képviselteti magát, ősbemutatókkal, magyarországi premierekkel, rendhagyó produkciókkal. – mondta Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója a rendezvénysorozat beharangozó sajtótájékoztatóján a Pesti Vigadóban.
Alig néhány héttel a bécsi premier után hozza el a Neue Oper Wien Jörg Widmann Das Gesicht im Spiegel (Arc a tükörben) című operáját, amely a biotechnológia következményeit boncolgatja, Placido Domingo zarzuelaestet tart, egy kis meglepetéssel, de visszatér Víkingur Ólafsson izlandi zongorista is, aki ezúttal az Orchestre symphonique de Montréallal érkezik a Müpába.
Fellép a maszkjairól híres német társulat, a Familie Flöz, Ravi Coltrane jazzszaxszofonos egy teljes esttel tiszteleg szülei, John és Alice Coltrane előtt, míg a Studio 5 Kortárs Zenei Műhely (Bella Máté, Kecskés D. Balázs, Kutrik Bence, Szentpáli Roland és Virágh András Gábor) Liszt életének stációiból merítve inspirációt tartja meg öt új kompozíciójának ősbemutatóját.
A könnyűzene kedvelőit is számos program várja. Az Akvárium Klub Isolation Budapest címmel tart nemzetközi underground minifesztivált, a Budapest Showcase Hub a legfrissebb trendeket mutatja fel a főváros több klubjában, a formabontó ausztrál csapat, a Hiatus Kaiyote pedig először lép fel Magyarországon. Schöck Atala operaénekes napjaink egyik vezető Wagner-énekesével, Michael Volléval ad koncertet a Müpában Liszt és Wagner műveiből.
A Fekete-Kovács Kornél vezette Modern Art Orchestra előadásában Liszt egyik legkülönlegesebb darabja, a Via crucis csendül fel a Szent István Bazilikában.

A fergeteges improvizációiról és egyedi stílusáról ismert Janoska Ensemble többek között Bach, Beethoven és Bartók műveivel készül a Liszt Ünnepre.
A Liszt Ünnepen lesz a premierje a David Grossman műve alapján, Osvaldo Golijov zenéjével készülő, Időn kívül című kortárstánc-előadásnak.
Lisztes Jenő cimbalomművész az idén 70 éves Rajkó Zenekarral ad jubileumi koncertet a Pesti Vigadóban, többek között Liszt Ferenc egyik virtuóz darabját, a 11. Magyar rapszódiát eljátszva.
A Liszt Ünnephez több társrendezvény is kapcsolódik: a népszerű Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásárnak a Nemzeti Táncszínház ad helyszínt, az Art Market Budapest Kortárs Képzőművészeti Vásár díszvendég országa idén Szerbia lesz a Bálnában. A Margó Irodalmi Fesztiválon a Magashegyi Underground együttes a Tóth Krisztina verseire írt dalaival lép fel a, bemutatva az anyagból készült bakelitlemezt is.
A fesztivál teljes programja a https://lisztunnep.hu linken érhető el.

Shares
scroll to top